TB ialah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria bernama TB dan ada ubat yang boleh menyembuhkannya. Dalam masa yang sama ada rawatan alternative untuk atasi masalah TB.

Tapi, satu masalah dengan TB ialah dia sangat mudah berjangkit dan mudah merebak dalam badan dan boleh menjangkiti mana-mana bahagian lain badan.

Walaupun pandangan masyarakat, TB ialah jangkitan paru-paru saja kerana merebak melalui udara. Maknanya kalau ada pesakit TB di tempat awam, bila dia batuk kuman TB tu boleh disebarkan.

Jangkitan pertama TB mungkin di paru-paru, tapi melalui salur darah dan cecair limfa, jangkitan boleh merebak ke mana-mana organ lain.

Paru-paru berair yang terjadi kerana komplikasi TB, biasanya ialah perkumpulan air di dalam lapisan pleura, iaitu lapisan di luar yang membalut paru-paru yang mengandungi sedikit air berfungsi untuk melindungi paru-paru.

Apabila jangkitan merebak ke ruangan pleura, tindak balas imuniti akan berlaku dan menyebabkan kerosakan pada lapisan pleura. Bila ada rosak ni, cecair akan masuk ke dalam lapisan tersebut dan badan tak boleh menyerap air itu semula sebab terlalu banyak. Sebab itu boleh jadi paru-paru berair.

Jika ada kuman dalam lapisan itu, mungkin nanah boleh terbentuk.

Selain itu, kuman TB boleh menjangkiti otak dan sistem saraf, tulang dan sendi, jantung dan buah pinggang.

Kalau batuk dalam tempoh yang lama, dalam 2 minggu apalagi disertai dengan batuk berdarah. Tapi kalau yang berisiko tinggi batuk seminggu pun segeralah buat check up ya..

Tulisan asal Dr.Fyda Noh

Langkah Pencegahan TB

 • Menurut kajian, pesakit yang aktif tibi akan menjangkiti 10 hingga 15 orang di sekelilingnya. Bagi pesakit yang disahkan tibi mereka perlu :
 • Mematuhi arahan pengambilan ubat yang telah ditetapkan tempohnya.
 • Ambil cuti dan tidak ke tempat kerja atau sekolah bagi mengelakkan kuman tibi tersebar.
 • Selepas beberapa minggu rawatan, pesakit akan rasa lebih baik dan tidak akan menjangkiti orang lain lagi.
 • Doktor akan menasihatkan waktu yang paling sesuai untuk kembali berkerja atau ke sekolah.
 • Asingkan bilik tidur, jangan berkongsi pakaian, makanan dan sebagainya. Elakkan bersentuhan dengan orang lain bagi mengurangkan risiko jangkitan.
 • Dari segi ventilasi, pastikan sistem pengudaran rumah dan pejabat dalam keadaan baik. Halakan kipas ke arah tingkap untuk meniup angin keluar dari ruang bilik. Ini akan mengurangkan peluang bakteria tibi untuk terus berada dalam ruang dan menjangkiti orang lain.
 • Selain itu, kanak-kanak yang merupakan golongan mudah dijangkiti tidak digalakkan untuk mengunjungi hospital bagi mengelakkan penyebaran kuman tibi. Bagi bayi baru lahir, suntikan BCG mampu memberi perlindungan daripada bakteria tibi.
 • Pemeriksaan kesihatan menyeluruh perlu dilakukan ke atas pekerja yang masuk ke negara ini terutama jika dari negara dunia ketiga.

Cara Merawat TB

 • Bakteria tibi mempunyai dinding sel yang tebal dan amat sukar untuk dibunuh menggunakan antibiotik. Kuman ini juga boleh hidup di dalam sel-sel darah dan di dalam tisu anggota badan lain.
 • Oleh itu, rawatan tibi perlu terus diberikan selama 6 bulan supaya semua kuman di dalam dan di luar sel dapat dibunuh sepenuhnya.
 • Cara merawat tibi ini adalah dengan memberikan antibiotik kepada pesakit. Ini adalah untuk mengelakkan kuman tibi menjadi kebal kepada ubat (multidrug resistance tibi). Ubat yang biasa diberi adalah isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, dan ethambutol. Pesakit perlu mengambil ubat-ubat ini setiap hari bagi 2 bulan pertama, sehinggalah pemeriksaan doktor dijalankan.
 • Sekiranya pemeriksaan doktor menunjukkan kemajuan dari segi simptom, imej imbasan sinar-X dan pemeriksaan kahak, cara pengambilan ubat akan diubah kepada 2 kali seminggu untuk 4 bulan seterusnya. Imbasan sinar-X dan ujian kahak perlulah dijalankan setiap 2 bulan sepanjang tempoh rawatan, sehinggalah pesakit didapati sembuh sepenuhnya (selalunya hanya dalam tempoh 6 bulan).
 • Seperti antibiotik lain, ubat-ubat untuk tibi juga mempunyai kesan sampingan termasuk loya, muntah, rasa gatal badan dan letih. Adalah sangat penting pesakit memaklumkan doktor atau jururawat jika terjadi sebarang kesan sampingan yang teruk.
 • Kejadian kuman tibi yang kebal kini didapati meningkat di beberapa negara di rantau Asia. Kuman jenis ini amat sukar dihapuskan dan kadar kematian pesakit akibat jangkitan kuman tibi kebal adalah setinggi 80%.

Tapi selain ubat boleh juga atasi masalah TB dengan cara lain yang lebih selamat dan natural. Agak bahaya jika TB dibiarkan tanpa sebarang rawatan.

Rawatan Alternative Untuk Atasi Masalah TB

Rawatan Alternative Untuk Atasi Masalah TB

Testimony tibi

#1. Vivix®
Antioksidan yang kaya dengan resviretrol dan polifenol yang boleh membantu meredakan keradangan yang biasa terjadi kepada paru-paru
Membantu melegakan ruang pernafasan
Resviretrol terbukti secara linikal mampu mengurangkan pertumbuhan sel tumor paru-paru
Vivix bertindak memperbaiki kesihatan pada tahap sel & DNA

#2. Nutriferon
Membantu menguatkan sistem imun dalam masa 3 hari.Ia merupakan satu-satunya interferon semulajadi di dunia
Interferon mampu merangsang dan meningkatkan daya keseluruhan sistem imun badan
Pengambilan nutriferon dapat membantu mengurangkan simptom elergi

#3. Garlic Complex
Bertindak sebagai antibiotik semulajadi yang membantu melawan jangkitan

#4. Omega Guard
Omega 3 yang terkandung didalam omega guard berfungsi untuk meredakan keradangan yang berlaku pada salur pernafasan
Membantu mengurangkan serangan asma & membersihkan salur pernafasan
Membantu memeliharan kesihatan jantung & saraf

Testimoni Pesakit TB

Berkesankah Supplemen Set Tibi Shaklee Ini?
Berdasarkan pengalaman ayah rakan saya sendiri yang disahkan menghidap tibi, rawatan untuk penyakit tibi amat memeritkan. Kesan penyakitnya juga bagaikan berpanjangan walaupun rawatan hampir tamat. Pelbagai kesan sampingan seperti kencing manis mula menyerang ayah rakan saya. Oleh yang demikian, pengambilan suplement atau makanan tambahan amat digalakkan bagi membina semula sistem pertahanan tubuh dan membantu bapa saya mendapat kesihatan yang lebih baik. Saya telah mengesyorkan Vivix dan supplement Shaklee yang lain kepada ayah rakan saya sebagai ikhtiar lain. Dan setelah hampir 2bulan mengamalkan Vivix, alhamdulillah kesihatan ayah rakan saya bertambah baik.

Kenapa Perlu Beli Vitamin Shaklee Dari Saya..

Saya sendiri pengguna tegar supplemen Shaklee. Semua supplemen perlukan konsultasi dari yang pakar. Saya sering hadir ke kelas-kelas nutrisi anjuran Shaklee. Ini semua membantu para pelanggan saya supaya dapat makan Shaklee dengan berkesan ditambah dengan pengalaman selama 4 tahun ini…

Saya menyediakan konsultasi berterusan termasuk panduan pengambilan suplemen khas untuk pembeli yang membeli dengan saya sahaja.

Saya boleh membuat penghantaran supplemen Shaklee ke seluruh Malaysia termasuk ke luar negara.

Jadilah pengguna yang sangat bijak. InsyaAllah

Jadi macam mana nak dapat kan vitamin ni ye.. Boleh hubungi saya dan dapatkan konsultasi percuma tentang cara mengatasi TB supaya tidak lebih teruk.

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Selangor

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

 

Adakah Tibi Merbahaya? Rawatan Alternative Untuk Atasi Masalah TB

One thought on “Adakah Tibi Merbahaya? Rawatan Alternative Untuk Atasi Masalah TB

 • September 8, 2017 at 11:26 pm
  Permalink

  kuman tibi bukan ke paru-paru sahaja ye. jadi kalau tak dikawal boleh merebak ke organ lain la kan.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *