Apa itu Dementia. Dementia memberi kesan kepada otak dan mengakibatkan masalah berkaitan perubahan pada memori, tingkah laku, orientasi, emosi, bahasa, aktiviti harian, personaliti dan kebolehan membuat keputusan. Jom baca Apa itu Dementia Cara Hadapi Dementia Dengan Baik

Jenis Dementia

Terdapat banyak jenis Dementia. Yang utama adalah penyakit Alzheimer

Dementia juga boleh berlaku selepas strok atau angin ahmar (vascular Dementia) dan penyakit Parkinson (Parkinson disease Dementia)

Jom Fahami Lagi Apa itu Dementia Cara Hadapi Dementia Dengan Baik

Golongan yang berumur 65 tahun ke atas dan mempunyai sejarah keluarga yang menghidap Dementia adalah golongan yang berisiko.

Langkah-Langkah Mengurangkan Risiko Mendapat Dementia
 • Mengawal tekanan darah dan diabetes
 • Amalkan cara hidup sihat
 • Pemakanan sihat dan seimbang
 • Aktif secara fizikal dan mental

Sebagai ahli keluarga kepada pesakit Dementia, sokongan dari anda sangat diperlukan bagi mereka berjaya menghadapi keadaan sukar akibat Dementia. Apa itu Dementia Cara Hadapi Dementia Dengan Baik

Dapatkan pemeriksaanawal di klinik atau hospital berdekatan jika anda atau ahli keluarga anda mempunyai simptom berikut:

 • Mempunyai masalah untuk mengingati perkara yang baru berlaku
 • Kerap terlupa tempat barang yang disimpan
 • Mengalami kesukaran untuk mengingati topik perbualan beberapa hari kemudian
 • Mempunyai masalah mengingati temujanji dan perjumpaan sosial.

Cara Hadapi Dementia Dengan Baik

Dengan Makanan Otak Yang Boleh Membantu Mencegah Dementia

ini adalah gabungan dua diet yang mempunyai manfaat kesihatan yang terkenal – Mediterranean dan DASH. Ia direka untuk mencegah atau melambatkan penurunan otak. Kajian awal menunjukkan bahawa ia menurunkan risiko Alzheimer sebanyak 53% pada mereka yang mengikuti dengan lebih kuat dan 35% pada mereka yang mengikuti lebih longgar.
(Nama panjang untuk Mediterranean-DASH Diet Intervention for Delay Neurodegenerative.)

Antara Kumpulan Makanan Sihat Untuk Otak

Apa itu Dementia Cara Hadapi Dementia Dengan Baik

1. Iaitu makanan MIND mempunyai 10 kumpulan:

 • sayur-sayuran berdaun hijau,
 • sayuran lain,
 • kacang,
 • buah beri,
 • kacang,
 • bijirin,
 • ikan,
 • ayam,
 • minyak zaitun
 • anggur merah.

2. Protein

Diet makan kacang setiap hari, ayam dua kali seminggu, dan ikan sekali seminggu. Atau buat resepi kacang-dan-kalkun untuk makan selama beberapa hari. Semua makanan ini tinggi protein dan rendah lemak tepu, menjadikannya baik untuk kesihatan keseluruhan anda dan kesihatan otak anda.

Apa itu Dementia Cara Hadapi Dementia Dengan Baik

3. Sayuran dan Bijirin

Anda perlukan salad, satu sayur lain, dan tiga hidangan bijirin setiap hari. Mana-mana sayuran boleh, tetapi kolard hijau, kale, dan bayam sangat baik. Walaupun terdapat kajian kecil mengenai fungsi otak dan bijirin, sebahagian daripada sains di sebalik diet MIND termasuk bagaimana makanan berfungsi bersama. Penyelidik masih berusaha untuk mengetahui mengapa ia berfungsi dengan baik.

4. Makanan ringan

Kacang dan beri adalah makanan ringan yang ideal – kedua-duanya dikaitkan dengan kesihatan otak yang lebih baik. Blueberries dan strawberi, khususnya, membantu memastikan otak anda berfungsi dengan lebih baik dan mungkin memperlahankan gejala yang dikaitkan dengan Alzheimer.

5. WINE

WINE telah ditunjukkan untuk meningkatkan kesihatan otak dan membantu melindungi terhadap Alzheimer dalam beberapa kajian. Tetapi kunci nya adalah kesederhanaan. Biasanya, itu satu gelas sehari untuk wanita dan dua lelaki. Lebih daripada itu boleh memberi kesan buruk pada kesihatan otak dan mungkin membuat anda lebih cenderung mendapat demensia. Akan tetapi sebagai muslim kita tidak dibenarkan mengambil wain. Adalah lebih baik bertukar kepada VIVIX yang mengandungi RESVERATROL DAN POLYPHENOL 10X GANDA LEBIH BAIK.

6. Minyak zaitun

Ia lazat pada roti, salad, pasta, sayur-sayuran masak, dan sebilangan besar perkara lain. Ia juga telah ditunjukkan untuk meningkatkan fungsi otak dalam jangka panjang dan melindungi terhadap demensia.

Kumpulan yang tidak sihat

The MIND diet secara khusus menghadkan daging merah, mentega dan marjerin, keju, pastri dan gula-gula, dan goreng atau makanan segera. Anda perlu kurang daripada 4 hidangan seminggu daging merah, kurang daripada satu sudu mentega sehari, dan kurang daripada satu minggu seminggu berikut: Keju lemak penuh, makanan goreng, dan makanan segera.

Dengan amalan pemakanan yang baik, semoga dapat melalui Damentia dengan tenang dan baik

baca lanjut tentang product di shaklee.co.my

 

 

 

Apa Itu Dementia : Cara Hadapi Dementia Dengan Baik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *