Baru ini semasa Bussiness Leader National Conference 2019 telah diadakan forum penerangan tentang Apa Itu Telomeres dan kesannya jika panjang Telomeres kita semakin berkurangan. Berbagai faktor mempengaruhi panjang Telomores badan kita. Ini telah dibentangkan oleh Mr Les Wong, Naib Presiden Hal Ehwal Pengawalseliaan Global Shaklee.

Apa Itu Telemores

Apa Itu Telomeres

Jom baca lanjut ulasan Doktor Nadia terjemahan dari forum Mr Les Wong dalam bahasa yang lebih mudah untuk difahami.

Pada tahun 2009, Dr. Elizabeth Blackburn dalam gambar di atas bersama 2 orang lagi rakan beliau telah dianugerahkan Hadiah Nobel Fisiologi Perubatan di atas penemuan mereka macam mana kromosom kita dijaga oleh telomere dan enzim telomerase.

Sejak penemuan itu, ramai lah orang asyik duk sebut TELOMERE. Saintis-saintis pun berpendapat bahawa penemuan ini sangat menarik dan banyak lah kajian-kajian yang dibuat untuk mengetahui apa fungsi TELOMERE ni, apa kaitannya dengan panjang umur, kanser dan sebagainya.

Jom kita tengok apa ke benda TELOMERE ni.
Jujur Doktor Nadia beritahu, walaupun dia doktor, dia pun tidak tahu juga lebih arif tentang Apa Itu Telomeres ni. Apa Itu Telomeres

Ok.. Tengok gambar di atas.
Ada kromosom sado cekak pinggang, ada kromosom tua pakai tongkat kan?
Perasan tak dekat hujung kromosom tu ada macam topi dan kasut warna merah?

Setiap kali sel kita membahagi secara normal (menghasilkan sel baru), telomere akan menjadi makin pendek dan makin pendek. Dikatakan kepanjangan telemores kita berkurangan sebanyak 24.8-27.7 base pair dalam setahun.

Sampai satu masa, bila mana tak ada dah topi dan kasut merah tadi, pada masa itu, sel kita akan berhenti menghasilkan sel yang baru dan akan mati (kalau dalam bahasa sains kita panggil apoptosis).

Saintis mendapati, selain faktor umur, faktor-faktor lain yang mempercepatkan proses pemendekkan telomere ini adalah seperti:

  • stress
  • kegemukkan
  • merokok
  • kurang senaman
  • diet yang tak sihat

Kenapa nak kisah telomeres ni pendek ke panjang?
Dah secara lumrahnya bila makin tua dia makin pendek kan? Biar je la..

Hihi..
Saya tau.. anda mesti fikir macam ni kan?

Ok..Ok.. Jom tengok lagi apa akan jadi kalau telomeres korang ni pendek sebelum sampai masanya..

Bukti-bukti scientifik banyak memberitahu kita bahawa pemendekkan telomeres ini akan meningkatkan risiko kita untuk mendapat banyak masalah kesihatan terutamanya yang berkaitan dengan faktor penuaan, menampakkan kita lagi tua berbanding usia sebenar dan dikatakan ianya menyebabkan kita pendek umur.

Oppss.. Jangan salah faham pulak.

Kita percaya pada qada dan qadar.
Kematian itu pasti.
Tapi tidak salah kalau kita berikhtiar supaya kita tua dengan sihat tanpa penyakit. 😊

  • Risiko sakit jantung
  • Risiko kanser
  • Risiko osteporosis

semua ini berkait rapat dengan pemendekkan telomeres ini. Dah.. Ada ke cara nak pastikan telomeres kita ini tak pendek dengan pantas?

Oklah..

Berbalik kepada Dr. Elizebeth Blackburn.

Beliau telah bekerja sama dengan shaklee untuk buat 1 kajian ke atas pengguna shaklee berkenaan dengan kepanjangan telemores ini.

Hebat sangat ke beliau?

Nah.. korang baca jela kat sini 👇

http://www.ucsf.edu/about/2009-nobel-prize-medicine/elizabeth-blackburn-receives-nobel-prize-medicine

Dah tau kan siapa beliau? Kajian yang beliau buat ini diberi nama LANDMARK STUDY II. Korang boleh google yer kalau nak tahu details.

Dua point yang saya nak highlight di sini ialah,
Hasil dari kajian itu mendapati..

  • pengguna shaklee yang berumur 80 tahun, mempunyai telomeres yang sama panjang dengan mereka yang berumur 40 tahun!
  • proses pemendekkan telomeres pengguna shaklee dewasa adalah 40% lebih rendah dari kumpulan kontrol yang sihat.

Menariknya!!! Dah nak makan apa ni weiii??

Sabar.. sabar.. Jeng.. Jeng.. Jeng… Hihi.. Ada-ada..Jom baca lagi…

  • Kalau kita gemuk, sila kurus. Nak amik set kurus shaklee pun ok. Hihi..
  • Kalau kita merokok, sila berhenti merokok.
  • Kalau kita stress, sila makan B complex supaya kurang stress.
  • Amalkan makan makanan/suplemen yang tinggi antioksida, omega 3 dan vitamin D setiap hari.

KALAU ANDA TAK NAK TELOMERES BADAN ANDA PENDEK,

SILALAH MELABUR SEDIKIT DAN AMALKAN VIVIX.

Bukan omong kosong tentang apa itu telomeres.
Bukan suka suki saya nak promote.

Tapi ianya dibuktikan oleh clinical research!!

Kalau masih ragu-ragu, masih tak percaya lagi tak tau lah. Jangan kata akak tak payung.

HUBUNGI SAYA UNTUK TAHU LEBIH TENTANG APA ITU TELOMERES DAN KESAN PENGGUNAAN VIVIX BAGI MENGELAK PENYAKIT KANSER SERTA PENYAKIT KRONIK LAIN

NURSURIA 0193510266

BACA JUGA : CARA MENCEGAH KANSER  SERVIKS DENGAN BERKESAN

 

 

 

 

Apa Itu Telemores

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *