Pernah dengar tek tentang AGE Protein? Apa kaitannya dengan bahaya gula berlebihan dalam tubuh?

Apa AGE Protein tu? Umur protein ke? AGE Protein sebenarnya adalah singkatan daripada perkataan ADVANCE GLYCATION END PRODUCTS (AGEs) PROTEIN.

Protein tu terdedah kepada gula, dan menjadi glycate tanpa kehadiran enzim.

Sebenarnya AGE protein bukan sahaja jadi dalam badan. Tapi juga di luar badan. Luar badan tu kat mana? Dalam makanan kita laa.. Makanan yang manis-manis sangat tu.. Contohnya kek.. kek kan ada telur (protein) campur pulak dengan gula yang banyak… haaa gitu

Lebih tahu lagi apa itu AGE Protein?

Ia merupakan hasil tindak balas semulajadi dalam badan apabila protein atau lemak bergabung dengan gula. AGE Protein akan menjejaskan fungsi normal sel, serta menyebabkan kemusnahan dan kerosakkan sel.

AGE banyak terdapat pada produk berasaskan haiwan dimana tinggi kandungan lemak dan protein. Cara penyediaan makanan turut mendedahkan sumber makanan dalam penghasilan AGE seperti makanan tinggi kandungan gula, makanan terproses serta kaedah penyediaan dengan haba yang tinggi seperti membakar.

Badan kita berupaya menyahkan AGE ini secara semulajadi, akan tetapi jika ia terlalu banyak, ia tidak mampu disingkirkan secara efektif. Ini bukan hanya mengundang kepada kemusnahan sel tubuh, malah membuka peluang kepada penyakit kronik yang lain seperti masalah kegagalan organ.

AGE protein sebenarnya tak elok. Ia merupakan salah satu sebab dalam penuaan sel dalam badan kita, juga selalu dikaitkan dengan penyakit berikut:-

#1 – DIABETES

sekiranya badan sudah pun mempunyai masalah dalam insulin yang tak cukup, age protein ni membuatkan penyakit diabetes bertambah teruk dan bertambah-tambah lagilah age protein.

#2 – KARDIOVASKULAR (JANTUNG) DAN STROKE.

AGE protein boleh menyebabkan kolesterol jahat (LDL) melekat dinding arteri darah. LDL juga boleh akan teroksida dan menyebab banyak lagi komplikasi jantung.

#3 – PENYAKIT ALZHEIMER’S (Nyanyuk)

Pengumpulan AGE protein boleh memusnahkan sel-sel intraselular. Molekul Age protein akan bergabung dengan molekul sel yang normal dan menyebabkan sel normal berubah bentuk dan hilang ciri-ciri asalnya.

Selain itu, AGE protein juga dikaitkan dengan penyakit cataract, sakit buah pinggang, dan juga penurunan otot di kalangan orang tua.

Sebab tu la kalau dah ada penyakit kencing manis, komplikasi organ lain mesti akan datang berperingkat-peringkat kan..

Jadi berpada-padalah mengambil gula dalam diet harian kita..Nanti lepas satu..satu penyakit datang…

Bagaimana VIVIX membantu atasi masalah AGE?

Istimewanya VIVIX adalah 10 kali berkuasa berbanding RESVERATROL sahaja. Gabungan bahan VIVIX serta RESVERATROL meningkatkan keberkesanannya dalam menyekat penimbunan AGE yang boleh menyebabkan terjadinya diabeter jenis 2.

Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi :

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Selangor 

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

 

Bahaya Gula Berlebihan Merosakkan Badan Kita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *