Cabaran kehidupan dan bisnes memang setiap hari perlu ditempuh dengan sabar. Dalam mengejar dan mengharungi kehidupan , kadang kadang kita kena reset semula cara supaya tak tersasar dari landasan.

Kadang kadang diri akan wujud berhala dunia. Berhala dunia dalam konteks terlalu mengejar keperluan dan kepuasan dunia dan meninggalkan matlamat asal hidup untuk hari kemudian.

Ikuti kisah dibawah bagaimana kita boleh BUANG BERHALA DUNIA supaya tak menjadi virus yang boleh merebak dalam hidup kita.

Ini kisah sahabat saya BUANG BERHALA DUNIA

Nama beliau, Amna. Amna seorang peniaga online. Majoriti promosi dan iklan memang beliau guna media sosial. Setiap hari.

Dah sah-sah order yang datang dari media sosial. Jadi, kurang fokus kepada offline customer sebab ahli keluarga terdekat pun tak membantu langsung. Semua dok bantu orang lain dari keluarga sendiri.

Ada satu waktu, promosi yang dibuat langsung tak dapat sambutan. Beliau ubah cara promosi. Ubah teknik. Ubah pendekatan. Tapi, masih macam tu. Stok tak gerak-gerak. Ah sudah! Stress pun datang bertimpa-timpa.

Hingga satu saat, Allah detikkan dalam hati supaya beliau off seketika. Beruzlah (jauhkan diri dari hal dunia dengan dekatkan diri kepada Allah untuk rasa tenang hati dan fikiran). Sepanjang tempoh itu, beliau cuma uruskan keluarga dan beramal ibadat macam biasa.

Cuma beliau kata, kalau ada bisikan-bisikan datang. Risau itu. Risau ini. Tak sudah sudah. Contoh;

“Camana ni order belum masuk?” “Kerja tu tak siap lagi.” “Kerja ni tak buat lagi.”

Stop. Stop. Stop kan suara-suara halus tu. Counter back dengan cakap macamni,

“Ya Allah, bantu aku. Aku serahkan semua urusanku pada Engkau. Ya Allah tolonglah uruskan diriku, keluargaku, bisnesku dan kerja-kerja lain.”

Kadang nak solat pun teringat-ingat lagi. Jadi, cakap lagi ulang-ulang.

“Ya Allah Ya Bari’, aku tak mampu. Tolong uruskan order order aku Ya Allah. Aku serah bulat-bulat kepada Engkau Ya Allah.”

Tahu apa jadi? Tak lama. Beberapa hari lepas itu, tanpa buat marketing. Order masuk bertalu-talu. Ada customer offer diri nak jadi ejen. Tiba-tiba customer lama bank in untuk confirm order. Senang cerita, akaun bank aktif balik. Stok gerak sedikit demi sedikit.

Allahu Akbar! Siapa yang buat semua itu? Pastinya Dia, Allah Maha Kuasa. Allah berhak gerakkan setiap inci zarah kehidupan. Tanpa izin Dia, semua benda akan stuck.

Kawan-kawan, kadangkala kita rasa taksub sangat dengan apa yang kita usaha. Buktinya kita lebih yakin, kalau buat yang ini mesti jadi. Buat itu confirm berjaya.

Dalam tak sedar, wujud berhala dunia dalam hati kita. Seolah-olah, usaha-usaha itu yang bagi kita rezeki. Mungkin dengan rasa begitu, connection antara kita dan Allah terhijab (terhalang).

Maka, macam-macam ujian Allah buat untuk tarik kita balik. Supaya kita tak jauh tersasar dari Dia. Bukankah itu tanda Allah sayangkan kita? Rezeki Dia luas. Rahmat Dia pun luas.

Berusahalah, bekerjalah sedaya upaya dan sesungguh hati. Cuma, sandarkan setiap satu kerja kepada Allah SWT. Bukan pada kudrat kita. Sandaran yang kuat buat kita tak mudah penat. Jauh dari rasa kecewa. Apatah lagi nak rasa diri hebat. Kita kena kuat dalam diri untuk buang berhala dunia

Hakikatnya, semua milik Allah yang hakiki. Allah bagi pinjaman saja pada kita.

*Nota :* Sebelum buat apa-apa kerja, setkan niat Lillahi Ta’ala. InsyAllah Allah yang buatkan semuanya.

Sharing …

?? credit to owner…

Sebarkan kepada kawan-kawan imu yang sangat bermanfaat dan powerful ini

Ini Kisah Sahabat Saya Tentang Buang Berhala Dunia
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *