Apa itu alopecia areata atau juga dikenali sebagai botak bertompok?? ia dicirikan dengan kehilangan rambut secara tiba-tiba, yang disebabkan oleh banyak folikel yang terlalu awal memasuki fasa Telogen (berehat). Jom baca lebih lanjut Cara Atasi Alopecia Areata Botak Bertompok.

Botak bertompok atau Alopecia Areata adalah sejenis masalah rambut gugur yang terjadi apabila sistem imun kita sendiri secara tak sengaja menyerang sel-sel kita yang masih sihat.

Punca Alopecia areata tidak diketahui tetapi Alopecia jatuh ke dalam kategori gangguan autoimun. Alopecia areata adalah agak biasa dan boleh mengjangkiti sebanyak seorang individu dalam seribu pada suatu masa.

Kadang-kadang Alopecia areata menjadi sangat meluas dan teruk dan berkembang menjadi Alopecia Totalis dan Alopecia Universalis.

Alopecia areata adalah dianggap oleh sesetengah orang mempunyai mekanisme autoimun tetapi mungkin terdapat pencetus luaran seperti kejutan secara tiba-tiba atau tekanan yang melampau.

Dalam kes botak bertompok, folikel rambut, iaitu tempat di mana pertumbuhan rambut bermula yang terkena serangan tersebut.

Botak bertompok adalah masalah keguguran rambut yang paling rumit dan paling mencabar untuk dipulihkan sepenuhnya.

Tapi… harapan masih ada

Cara Atasi Alopecia Areata Botak Bertompok

Ramai org yang mengalami Alopecia Areata ni kata, mereka tiada apa-apa masalah kesihatan… tetapi mostly sebenarnya mereka tidah tahu… ini kerana autoimmune disease bukan senang untuk dilihat dengan mata kasar.

Sistem imun kita secara tak sengaja attack sel-sel kita yg sihat… dalam kes alopecia Areata ni, sistem imun tu attack folikel rambut…

Kenapa Alepecia Areata ini terjadi?

Tiada jawapan tepat kenapa kecelaruan ni terjadi…

Bukan hanya penyakit menjadi punca ia terjadi.. tetapi STRESS pun boleh menjadi salah satu punca sistem imun badan jadi lintang pukang bercelaru.

Jadi adakah Alopecia Areata @ botak bertompok boleh diatasi?

Boleh dengan penggunaan konsisten set shaklee Alopecia Areata, kesan baik dapt dilihat selepas lebih kurang 6 bulan pengambilan suplemen lengkap Shaklee

Testimoni Shaklee Alopecia Areata

Cara Atasi Alopecia Areata Botak Bertompok

Tapi take note yer… kesan bagi setiap individu mungkin berbeza yang penting tak berhenti berusaha untuk atasi masalah ini.

Wahh masih ada harapan INI LAH SOLUSI UNTUK MEREKA YANG SABAR.

Pemakanan sangat penting dalam mengawal stress dan makanan untuk cara atasi botak rambut yang semakin membimbangkan ialah dengan pengambilan nutrisi lengkap.

Walaupun masalah botak bertompok ni sangat sukar untuk disembuhkan sepenuhnya, tapi penjagaan dan kawalan yang rapi dengan produk yang baik dan pengambilan nutrisi yang seimbang untuk menyokong kesihatan kulit kepala mungkin dapat membantu.

Antara vitamin penting yang diperlukan oleh kulit kepala ialah:

  • Zat besi
  • Zinc
  • Antioksidan
  • Protein
  • Vitamin B
  • Omega 3

Vitamin B Complex

Salah satu vitamin penting untuk rambut adalah Biotin (sejenis vitamin dalam B Complex). Vitamin B complex lain selain Biotin penting untuk penghasikan sel darah merah. Sel darah merah penting untuk bawak oksigen dan nutrisi lain ke dalam kulit dan folikel rambut. Jadi semua pun penting untuk mengekalkan struktur rambut yang sihat.Makanan yang kaya dengan Vitamin B Complex adalah whole grain, kacang badam, daging, ikan, seafood dan sayur-sayur hijau.

Vitamin C

Antara faktor lain yang boleh sebabkan keguguran rambut adalah sebab terlalu terdedah pada pencemaran dan sel radikal bebas yang merosakkan sel. Vitamin C merupakan antioksidan kuat untuk lawan radikal bebas. Lagipon vitamin c penting sangat untuk bantu badan kita menghasilkan collagen. Collagen pun adalah salah satu struktur penting dalam pertumbuhan rambut. Vitamin C juga membantu proses pernyerapan zat besi (iron). Iron pon sangat penting untuk rambut tumbuh lebat dan tak gugur.

Protein

Salah satu struktur binaan rambut adalah protein. Jadi, kenalah cukup protein dalam pemakanan harian, jika tidak sekurang kurangnya ambil lah Multivitamin Vitalea yang mengandungi semua nutrisi minimum yang sangat diperlukan seperti mana yang saya terangkan dalam tulisan di atas.Oleh itu hubungi saya segera untuk sebarang nasihat terbaik tentang product. InsyaAllah saya benar-benar ingin membantu.

Cara Atasi Alopecia Areata Botak Bertompok

Baca juga >>> Punca Rambut Gugur Selepas Bersalin Dan Cara Atasinya

UNTUK ORDER boleh hubungi saya:
PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA
NURSURIA

Pengedar Shaklee Banting

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

Cara Atasi Alopecia Areata Botak Bertompok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *