“Jeragat adalah seksi,” Alex Bilmes menulis dalam Vogue September. Benarkah?? Tapi rata-rata wanita Malaysia yang terperangkap dalam permasalahan jeragat yang sedikit mahupun teruk merasakan tidak selamat dan hilang kenyakinan untuk berhadapan dengan keadaan persekitaran. Jadi mereka sering tercari-cari apakah cara atasi jeragat yang selamat dan berkesan.

Lebih terutama wanita sekarang sangat menjaga penampilan untuk suami jika yang sudah berkahwin mahupun yang masih belum mendirikan rumah tangga tetap menitik beratkan soal penjagaan kulit wajah.

Jeragat di muka atau Melasma adalah gejala abnormal tompokan atau bintik-bintik berwarna coklat keperangan, kekuningan atau biru-kelabu yang terdapat pada permukaan kulit. Jeragat biasanya berlaku pada bahagian antara kawasan hidung dan dagu, pipi dan hidung dan antara rahang bawah hingga dagu.

Cara Atasi Jeragat

Struktur jeragat berkait rapat dengan proses pigmentasi. Pigmentasi kulit disebabkan oleh pengeluaran melanin secara berlebihan- hiperpigmentasi; oleh melanocytes (sel pigmen) untuk tindakbalas keratinocytes (epidermal melanosis-lapisan luar kulit) atau terkumpul di bahagian dermis (dermal melanosis- lapisan tengah kulit)

Punca Terjadinya Jeragat

Penyebab utamanya masih belum dapat dipastikan sehingga kini, namun pakar kulit berpendapat bahawa kehadiran jeragat ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti:

#1. Sinaran matahari

Ultraviolet (UV) daripada matahari boleh merangsang tahap melanoctes. Malah, jeragat yang pudar boleh kembali dengan hanya sedikit pendedahan pada matahari.

#2. Perubahan hormon

Wanita hamil sering mendapat jeragat. Apabila jeragat muncul dikalangan wanita hamil, ia dipanggil chloasma atau topeng kehamilan. Pil kawalan kelahiran dan ubat hormon juga boleh menyebabkan jeragat di muka.

#3. Kosmetik

Produk penjagaan kulit dan alat make-up yang mengandungi bahan kimia berbahaya boleh merangsang kulit dan memburukkan lagi jeragat di muka. Selain itu, penggunaan barangan make-up yang tidak berkualiti dan bermutu rendah juga dikatakan menyumbang kepada masalah jeragat.

#4. Keturunan

Genetik keluarga mempengaruhi kulit juga. Ini adalah perkara biasa pada orang yang mempunyai rambut perang dan kulit yang sangat putih.

Baca Juga : 5 Kesan Buruk Jika Tidak Detox Untuk Kesihatan Badan

Cara Atasi Jeragat Dengan Jimat, Selamat Dan Berkesan

Jeragat sangat susah untuk dirawat. Beberapa kaedah yang selamat tetapi mahal tersedia untuk membantu meringankan atau mengurangkan jeragat. Pelbagai cara atau gabungan rawatan mungkin diperlukan untuk keputusan terbaik. Tidak semua kulit orang akan bertambah baik dengan rawatan yang sama, dan jeragat sering berulang dengan pendedahan UV yang kerap.

Pemakanan yang sihat cukup nutrisi akan membantu merencatkan jeragat dan dalam pada sama merawat. Tompok hitam akan terpecah menjadi kecil dan lama kelamaan surut dan hilang.

CARA PERTAMA : AMBIL SUPPLEMEN TINGGI ANTI OKSIDA

Antara supplemen TINGGI ANTI OKSIDA ialah VIVIX . Sel kulit yang rosak akan dipulihkan dan GABUNGAN POLIFENOL DAN RESVRATEROL bantu menghentikan tompokan jeragat baru tumbuh. Dan kesannya lebih cepat serta lebih murah dari buat rawatan laser untuk buang jeragat.

Kesan anti-oksida VIVIX pada kulit :

 • Menghalang kerosakan sel pada kulit wajah
 • Menghilangkan jeragat dan kesan penuaan .
 • Memperlahankan proses oksidasi yang mengakibatkan jeragat.
 • Menegangkan kulit.
 • Menyegarkan dan mencerahkan kulit
 • Menghalang kehilangan kolagen dalam kulit.

CARA KEDUA : MENSTABILKAN HORMON DAN TINGKATKAN KOLAGEN BADAN

Dapatkan SAVE PACK JERAGAT yang mengandungi dua supplemen terbaik. Cuma ianya akan mengambil masa sedikit. Tapi ini lebih baik daripada tidak berbuat apa-apa dan lebih jimat lagi.

Vitamin C : penting untuk pembentukan kolagen. Pengambilan vitamin C yang konsisten membantu anda dapatkan kulit tampak lebih cerah, tona kulit sekata dan melambatkan proses penuaan serta menyekat pembentukan pigmentasi.

GLA Complex : melambatkan menopaus dan melegakan simptom menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman dan depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus dan memberikan tona kulit yang sekata. Cara Atasi Jeragat berkesan

Antara fungsi SAVE PACK  JERAGAT ini ialah;

 • Menstabilkan hormon
 • Meneutralkan kesan sinar UV
 • Meningkatkan kesan penghasilan kolagen secara semulajadi
 • Memudarkan bintik hitam
 • Menegang dan mencerahkan kulit
 • Menghalang jeragat baru tumbuh.

Mahu ORDER?? Hubungi saya untuk khidmat secara exclusive yang berpanjangan InsyaAllah.

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Selangor

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

kelebihan jadi ahli shaklee

 

 

 

Cara Atasi Jeragat. Benarkah Wanita Berjeragat Nampak Seksi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *