Mesti ramai di kalangan kita yang kerap kali mengalami bersin di waktu pagi dan gatal hidung. Lepas tu mata juga gatal berair. Ramai yang menganggap bangun pagi-pagi dengan keadaan hidung yang gatal dan asyik terbersin adalah simptom biasa bagi individu yang mempunyai masalah resdung. Ramai juga nak tahu apakah cara hilangkan resdung dengan berkesan ni kan.

Namun yang sebenarnya, bukan semua bersin itu adalah resdung. Menurut Dr. Erna Nadia di laman Facebooknya, salah satu punca resdung adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria ke atas hidung dan rongga di sekelilingnya yang dikenali sebagai sinus.

Sinus adalah rongga-rongga di dalam tulang muka yang bersambung ke hidung melalui saluran yang sangat kecil.

Fungsinya tidak diketahui dengan tepat tetapi ada teori mengatakan ia adalah untuk meringankan tengkorak selain turut memainkan peranan dalam dengungan suara.

Kenali Punca Masalah Resdung Bantu – cara hilangkan resdung dengan berkesan

#1 – Virus
Kebanyakan jangkitan ‘sinus’ bermula dari serangan selsema. Selsema pula berpunca daripada jangkitan virus selsema kepada individu yang menyebabkan tisu di dalam rongga hidung membengkak. Ini kemudiannya menutup rongga hidung dan menjadikannya tersumbat. Akibatnya cecair ‘sinus’ tidak dapat disingkirkan dan boleh menyebabkan resdung.

#2 – Alahan
Sesetengah alahan akan menyebabkan pembengkakkan pada bahagian muka dan rongga ‘sinus’. Lalu mengakibatkan hidung tersumbat dan disertai dengan simptom-simptom resdung yang lain.

Menurut Sonia Bains (pembantu Professor (MD)) dari Division of Pulmonary, Critical Care, Allergy and Sleep Medicine di Univerisiti Perubatan Carolina Selatan; mereka yang mempunyai alahan lebih mudah untuk mendapat resdung berbanding mereka yang normal.

#3 – Seafood

Ada penghidap resdung yang alahan dengan makanan laut seperti udang, sotong dan sebagainya. Debu, bulu binatang, makanan laut mahupun lipas; cuba kenal pasti apa yang menyebabkan hidung menjadi gatal-gatal, berair, bersin dan akhirnya mengundang resdung.

Apabila punca berjaya dikenalpasti, barulah strategi untuk mengelak dari sakit ini dapat dilaksanakan dengan berkesan.

#4 – Bakteria
Jika selsema tidak sembuh dalam 10 hingga 15 hari, ada kemungkinan besar bakteria telah masuk campur dalam peperangan melawan sistem pertahanan badan bersama virus. Jangkitan bakteria jarang menyebabkan jangkitan pada ‘sinus’ tetapi selalunya memburukkan lagi keadaan jangkitan sedia ada. Bakteria selalunya menjadi jangkitan kedua selepas virus.

Ini menurut William J. Hueston (MD, Prof dan Pengerusi Department of Family Medicine) dari Universiti Perubatan Carolina Selatan, Charleston. Menurutnya lagi, kemungkinan besar bakteria yang campur tangan ini adalah dari Streptococcus pneumonia atau Haemophilus influenza.

#5 – Polip Hidung
Polip hidung adalah kecil, ketumbuhan benigna yang membesar dari hidung atau tisu ‘sinus’. Ketumbuhan ini juga boleh menyebabkan saluran ‘sinus’ tersumbat lalu menghalang mukus dari keluar jika bengkak terlalu teruk. Ini akan mengakibatkan jangkitan ‘sinus’/resdung.

Polip Hidung – Polip di dalam rongga hidung akan menghalang laluan udara yang boleh menyebabkan sakit kepala. “Batu permata” kecil ini juga akan menghalang laluan udara yang boleh menyebabkan sakit kepala akibat kekurangan oksigen ke otak.

Menurut Dr Hueston, alahan kronik yang berpanjangan boleh menyebabkan pembengkakkan jangka panjang dan meninggalkan parut di laluan hidung lalu menghasilkan polip. Mereka yang mempunyai masalah polip hidung biasanya akan kehilangan deria bau.

#6 – Udara Tercemar dan Bahan Kimia
Bahan alahan dan pencermaran turut berada di dalam udara yang disedut setiap hari.

Bahan kimia seperti di dalam bau minyak wangi yang kuat boleh menyebabkan kerengsangan pada sesetengah individu.

Menghidu udara yang kurang bersih boleh menyebabkan batuk, ketidakselesaan pada hidung dan menyebabkan keradangan yang sekaligus meningkatkan risiko kepada resdung; ini diakui oleh Dr Bains.

Kenapa Perlu Tahu cara hilangkan resdung dengan berkesan

Jika tidak dirawat, resdung boleh memudaratkan diri seperti:

  • Jangkitan nanah di kawasan sekeliling mata
  • Jangkitan otak
  • Sakit tekak yang kronik
  • Jangkitan tulang muka
  • Menerukkan keadaan lelah
  • Berdengkur secara kronik
  • Menyebabkan jangkitan telinga dan tonsil
  • Alahan hidung
  • Selsema biasa yang melarat

Supplemen Cadangan Untuk Hilangkan Resdung Dengan Cepat Tanpa Ubatan Rawatan Resdung Alami

Alfalfa Complex

Berfungsi mengurangkan keradangan masalah resdung (sinuisitis).
Kaya dengan sumber klorofil sangat membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi (allergy), gegata (hives) dan resdung (sinuisitis).
Namun begitu, bagi mereka menghidap penyakit SLE, pengambilan Alfalfa sebagai supplement tidak digalakkan.

B Complex

Mengandungi vitamin B6 yang penting untuk memulihara selaput lendir agar sentiasa sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.
Bertindak sebagai anti-stress. Apabila resdung menyerang, B Complex akan bertindak sebagai penstabil hormon dan penenang semulajadi dengan mengurangkan kesakitan di bahagian muka.
Membantu dalam membina protein dalam tubuh.

Vitamin C – cara hilangkan resdung dengan berkesan

Ia berfungsi sebagai antioksida yang baik dalam menguatkan antibodi dan daya tahan (imuniti) seseorang terhadap serangan penyakit.
Bantu mempercepat proses penyembukan tisu tubuh.
Vitamin C memastikan proses pemuliharan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik dan sempurna.

Vivix

Campuran proprietari saintifik termaju kami adalah berasaskan anggur muscadine – salah satu buah-buahan semula jadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa. Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain. Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

Rawatan Doktor

Berbincanglah dengan doktor sebelum ambil ubatan dari klinik sebab sesetengahnya boleh memburukkan lagi gejala resdung.

Tak perlu pergi berubat kampung letak asap dekat hidung sebab sebenarnya ianya bukan ulat tapi hanya kotoran yang sudah lama terkumpul dalam rongga sinus.Diingatkan lagi, jangan beli sebarang ubat di kedai-kedai jamu kerana kebanyakannya mengandungi steroid dan ia berbahaya kepada tubuh badan jika terlebih dos.

Paling penting adalah dengan hanya mengawal pemakanan kita. Berubatlah macam mana sekali pun, kalau tidak menjaga pemakan dan kurang nutrisi maka penyakit itu akan datang menyerang lagi.

Testimoni Set Resdung Shaklee – cara hilangkan resdung dengan berkesan

Ikuti kisah sebenar mereka mengunakan produk Shaklee sebagai cara merawat resdung dengan berkesan:

Kisah Satu

3 tahun konsisten Set Cantik shaklee plus Set resdung wajah saya dah bebas jerawat dan terutamanya resdung!

“Gambar sebelum 2012 tu, mimpi ngeri bagi saya. Muka jadi camni disebabkan kedegilan saya mencuba pelbagai produk muka dipasaran. Dan juga saya mengalami masalah resdung berserta alergik makanan laut. Start 2013, consume shaklee untuk berpantang dan milkbooster. Alhamdulillah, banyak perubahan yang saya nampak terutamanya bahagian kulit wajah. So, sy continue je makan shaklee sampai skrg. Saya takut nak cuba produk lain, Shaklee je yang buatkan saya Yakin..!

cara merawat resdung dengan berkesan

Kisah Dua

Nama saya Norshahida Mamat dan berusia 23 tahun. Saya berasal daripada Terengganu dan masih lagi bergelar pelajar di sebuah kolej swasta. Sebelum ini, saya menghadapi masalah resdung dan jerawat yang amat dahsyat sehingga mengganggu banyak tumpuan saya terhadap rutin harian. Setiap pagi, saya pasti akan mengalami masalah bersin yang teruk sehinggakan nak kelas pun saya rasa tak selesa.

Belum lagi bab jerawat yang penuh di wajah sehinggakan saya rasa malu dan seolah rasa rendah diri. Lagi-lagi bila time datang bulan, bertambah meriah jerawat di wajah saya ni! Masalah resdung ini bukan sahaja membuat bahagian hidung dan seluruh wajah saya menjadi gatal-gatal, malahan ada masanya sehingga tahap saya sakit kepala. Keadaan ini amat mengganggu situasi saya sebagai seorang pelajar kolej.

Pada ketika itu, rawatan yang saya mampu dan tahu hanyalah bergantung dengan ubat-ubatan yang dapat daripada farmasi. Memang berkesan namun hanyalah sementara. Namun, jika saya stop aje makan ubat terus simptom-simptom tadi datang balik. Akhirnya, mimpi ngeri saya mula tiba ke penghujungnya apabila saya bertemu dengan produk Shaklee di Facebook upline saya, Mami Ayu Adyani.

Setelah menceritakan masalah yang saya hadapi serta sessi konsultasi bersama beliau; saya disyorkan untuk mengambil Vivix sebagai permulaan dengan sukatan satu pada waktu pagi dan satu sudu pada waktu malam. Selain itu, saya turut mengambil produk Shaklee yang lain iaitu kolagen, Alfalfa Complex, Vitamin C, Omega Guard dan ESP; dan masih mengamalkannya sampai hari ini. Cara hilangkan resdung dengan berkesan

cara hilangkan resdung dengan berkesan

hubungi saya segera untk cara merawat hilangkan dengan berkesan

Jangan berlengah untuk rawatan resdung sebelum terlambat.

cara merawat resdung dengan berkesan

Baca juga : Testimoni Cara Merawat Vertigo Dengan Sirap Resveratrol

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA NURSURIA
Shaklee Selangor
Call | SMS |WhatsApp
019 – 351 0266
Email:
Nursuria@yourliveamazing.com

Beli secara online dengan klik gambar dibawah di bawah

cara hilangkan resdung dengan berkesan

Cara Hilangkan Resdung Dengan Berkesan.

One thought on “Cara Hilangkan Resdung Dengan Berkesan.

  • August 7, 2018 at 9:47 am
    Permalink

    kombinasi vitamin yang bagus untuk rawat resdung. antioxidant yang tinggi sangat membantu. saya suka vivix!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *