Kenapa berlaku sembelit ketika hamil? Sembelit adalah masalah biasa semasa kehamilan. Mari saya kongsikan cara hilangkan sembelit ketika hamil supaya proses kehamilan menjadi satu momen yang menyeronokkan. InsyaAllah

Salah satu sebab untuk sembelit semasa hamil adalah peningkatan hormon progesteron, yang menyebabkan otot-otot licin di seluruh tubuh berehat, termasuk saluran pencernaan. Ini bermakna makanan melewati usus lebih perlahan.

Apa yang boleh dilakukan untuk melegakan sembelit semasa hamil ni..?

Cara Hilangkan Sembelit Ketika Hamil

Berikut adalah beberapa petua untuk mencegah dan melegakan sembelit semasa hamil:

#1 Makan Makanan Serat Tinggi

Ini termasuk bijirin dan roti bijirin, beras merah, kacang, dan buah-buahan segar dan sayur-sayuran setiap hari. Ia boleh membantu menambah beberapa sudu bran gandum yang tidak diproses (boleh didapati di kedai makanan kesihatan) ke bijirin anda pada waktu pagi, walaupun ia mungkin mengambil masa beberapa hari sebelum anda melihat perbezaan.

#2 Minum Banyak Air

Cubalah untuk mempunyai 10 cawan 8 ounce air atau minuman lain setiap hari. (Atau minum sepanjang hari sehingga air kencing anda berwarna kuning cair atau putih – tanda penghidratan yang mencukupi.) Minum segelas jus buah setiap hari, terutamanya jus prune, juga boleh membantu. Sesetengah orang mendapati bahawa meminum cecair panas sebaik sahaja bangun membantu memudahkan pencernaan.

#3 Senaman Secara Teratur

Berjalan, berenang, menunggang motosikal pegun, dan yoga boleh meringankan sembelit dan membuatkan anda merasa lebih sihat dan sihat.
Dengarlah tubuh awak. Perut anda mungkin akan aktif selepas makan, jadi luangkan masa untuk menggunakan bilik mandi selepas makan jika anda perlu. Jangan menunda ke bilik mandi apabila anda merasakan keinginan.

#4 Ambil Vitamin Pranatal

Ini sangat membantu untuk melegakan ibu hamil dari mengalami sembelit.. Selain tu jika badan ibu yang hamil cukup vitamin baby akan mendapat faedah yang sama. Dapat juga menyokong pembesaran sihat si bayi anda. Vitamin yang membantu masalah sembelit adalah OSTEMATRIX

atasi sembelit

Bagaimana Ostematrix Bertindak…?
Magnesium didalam Ostematrix Shaklee selain daripada membantu dalam asimilasi kalsium kedalam tulang ia juga secara tidak langsung membantu pergerakan otot usus untuk mengeluarkan najis.
Magnesium juga menarik air, penambahan air didalam kolon menyebabkan najis menjadi lebih lembut dan mudah untuk dikeluarkan. Disebabkan hal ini ibu-ibu perlu minum banyak air bagi mengelakkan tubuh kita kekurangan air.

VITAMIN TAMBAHAN LAIN YANG MENYOKONG KEHAMILAN SECARA SIHAT DAN MENGGEMBIRAKAN

Set hamil shaklee

ESP (Energizing Soy Protein)

Set hamil shaklee

Vitalea 

Set hamil shaklee

Vitamin C 

Set hamil shaklee

B Complex

Set hamil shaklee

Jadi macam mana nak dapat kan vitamin ni ye.. Boleh hubungi saya dan dapatkan konsultasi percuma tentang cara hilangkan sembelit ketika hamil.

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Selangor

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

Cara Hilangkan Sembelit Ketika Hamil Secara Selamat Dan Berkesan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *