Stress merupakan suatu fakta dalam kehidupan harian yang tidak boleh dihindarkan.

Tidak semua stres berbahaya, dalam kadar tertentu stres boleh meningkatkan motivasi, penampilan, belajar mengatasi masalah dan menjadi matang.

Apabila anda berasa stres, tubuh badan badan kita sebenarnya akan merembeskan bahan kimia ke dalam darah.

Bahan kimia ini akan memberi kesan dengan memberi lebih tenaga dan kekuatan yang mana baik sekiranya seseorang itu sedang menghadapi situasi bahaya.

Walau bagaimanapun, stres juga boleh mendatangkan kesan negatif terutamanya terhadap emosi seseorang.

Cuma jika stres yang berlebihan boleh merosakkan kesihatan fizikal dan mental.

Cara Sihat Mengurangkan Stress

  1. Tunggu situasi tenang semula
  2. Belajar untuk sabar
  3. Belajar mengawal kemarahan
  4. Pemikiran positif
  5. Tingkatkan taraf harga diri
  6. Tingkatkan gaya hidup sihat

Jadi stress memang normal la kan. Kita kan manusia biasa. Suria bila stress sangat akan menangis puas puas.

Kiddos pun dah mula paham. Menangis buat Suria tambah kuat selepas itu.. Menangis bukan bererti kalah atau lemah.

Bagaimana menangis boleh mengurangkan stress? Air mata juga mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin.

Selain menurunkan level stress, air mata juga membantu melawan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.

Selepas kenal Shaklee Suria suka consume Bcomplex dan Ostematrix untuk bantu atasi stress.

Minum air banyak banyak, capai tasbeeh yang mana memang kawan baik Suria then cuba zikir sebanyak mungkin tambah pasang surah alQuran kegemaran… memang berkesan.

Jadi tenang sahaja . Dah tenang tu Suria buat plan tindakan seterusnya nak buat apa.

Banyak cara lain Suria guna. Tapi tak seronok sangat. Cara ini paling mudah dan best.

Boleh buat dimana mana.
Yang penting BERFIKIR POSITIF dan SABAR

Stress kalau kita tak berjaya kawal dengan baik akan memudaratkan. Stress management memang penting.

Hati dan jiwa yang bersih perlukan makanan rohani yang baik. Badan dan permikiran yang sihat perlukan makanan dan nutrisi yang baik juga..

BAGAIMANA VITAMIN B COMPLEX SHAKLEE BOLEH MENGAWAL STRESS

B-Complex dikenali sebagai anti stress semulajadi. Vitamin itu ialah B-Complex, iaitu gabungan Vitamin- B yang sangat penting untuk tubuh manusia, merangkumi pelbagai fungsi dan organ tubuh.

Jika anda sering stres, sedih, gemuruh, rasa tidak tenang, ambillah B-Complex sebagai vitamin harian anda. Vitamin B merupakan vitamin larut air dan akan dibuang dari tubuh jika tidak digunakan. Oleh itu, pengambilan secara harian adalah perlu.

Pantothenic acid plays an important role in relieving stress. Often referred to as the “anti-stress vitamin,” vitamin B5 is critical to the manufacture of stress-related hormones produced in the adrenal glands, according to the University of Maryland Medical Center. B-complex vitamins can help restore the adrenal glands from stress.

Vitamin B6 is a positive influence on the production of the brain chemical serotonin. Changes in serotonin levels can alter the mood and affect a person’s ability to cope with stress.

B-complex vitamins that contain thiamine, riboflavin, and niacin are helpful in dealing with physical stress, according to nutrition experts at the University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas. These vitamins are often recommended to help acute stress associated with surgery and injuries. B vitamins play a vital part in energy metabolism.

Finally, the substances choline and inositol offer a calming effect that can be helpful in dealing with stress.

Stress juga menyebabkan hormon dalam badan bercelaru dan mengakibatkan masalah kulit. Antaranya masalah jerawat, kulit berminyak, kulit kusam dan nampak lebih tua daripada umur. Oleh itu, ayuh bebaskan diri kita daripada stres.

Tips: Jika anda berasa gemuruh / nervous untuk menghadapi sesuatu perkara misalnya ada presentation, ada exam, nak menyampaikan ceramah, nak akad nikah dan lain-lain nervous…tingkatkan pengambilan B-Complex anda. In sha Allah anda akan lebih tenang dan tidak gentar menghadapi situasi tersebut.

Vitamin lain yang boleh membantu meredakan stress:

  • Vitamin C
  • Vitamin A
  • Vitamin E
  • Kalsium Magnesium
  • Zinc

 

Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi :

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Petaling Jaya

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

 

Cara Mengatasi Stress Secara Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *