Nephrotic Syndrome adalah satu penyakit yang berkaitan dengan buah pinggang. Di dalam buah pinggang yang normal, glomeruli adalah sejenis penapis halus di dalam buah pinggang, berfungsi untuk  menghalang albumin (sejenis protein) daripada keluar ke dalam air kencing. Jom baca cara merawat buah pinggang bocor dengan pemakanan sihat.

Buah pinggang bocor atau nephrotic syndrome ialah dimana glomeruli atau penapis ini telah rosak atau bocor. Ini menyebabkan lebih daripada 3 gram protein terkeluar melalui air kencing di dalam masa 24 jam setiap hari daripada badan. Ini dipanggil PROTEINURIA. Ini menyebabkan badan kehilangan banyak protein.

Apakah Punca Penyebab Masalah Buah Pinggang Bocor?

Nephrotic syndrome lebih banyak berlaku di kalangan kanak-kanak berbanding orang dewasa. Penyebab kerosakan glomeruli pada pesakit nephrotic syndrome kebanyakannya tidak diketahui (idiopathic).

Ada juga disebabkan oleh :
  • Jangkitan kuman di dalam darah seperti syphilis,
  • Penyakit autoantibodi seperti SLE (Systemic Lupus Erythematosus),
  • Penyakit darah sejak lahir seperti sickle cell disease
  • Kencing manis
    Kaki Bengkak (Edema) Antara Simptom Maslah Buah Pinggang

Tanda-tanda Nephrotic Syndrome

Nephrotic syndrome menyebabkan pengidapnya:

  • Menjadi lemah dan tidak bermaya.
  • Kencing menjadi berbuih-buih.
  • Mata dan muka kelihatan bengkak pada waktu pagi setelah bangun dari tidur dan kaki kelihatan bengkak pada waktu petang akibat berdiri.
  • Perut kembung, sakit perut dan cirit-birit juga boleh berlaku.
Sample Air Kencing Berbuih / Foamy urine

Komplikasi Nephrotic Syndrome 

Untuk kanak-kanak, penyakit ini boleh membantutkan pembesaran tubuh dan menyebabkan pesakit dimasukkan ke wad hospital sehingga sembuh.

Antibodi badan menjadi lemah. Ini menyebabkan pesakit tadi mudah terkena jangkitan kuman yang boleh membawa maut.

Air yang berkumpul di selaput paru-paru dan tisu badan menjadi tempat pembiakan kuman. Ini menyebabkan jangkitan paru-paru dan sebagainya.

Komplikasi yang menakutkan ialah kegagalan fungsi buah pinggang peringkat akhir atau End Stage Renal Failure (ESRF) di mana buah pinggang tidak lagi dapat berfungsi.

Darah menjadi pekat kerana air keluar dari salur darah ke tisu berhampiran. Penyakit salur darah seperti salur darah di dalam kaki tersumbat (Deep Vein Thrombosis) boleh berlaku.

Ubat yang diambil iaitu Steroids juga memberi banyak kesan sampingan.

Rawatan Nephrotic Syndrome Di Hospital

Pada kebiasaannya, ubat steroid iaitu prednisolone diberikan mengikut berat badan sehingga tiada protein di dalam air kencing. Kemudian, dos ubat ini akan dikurangkan dengan perlahan-lahan.

Sekiranya muka dan badan bengkak air sehingga boleh mengancam nyawa, maka diuretics atau ubat kencing akan diberikan mengikut kes-kes dan berhati-hati.

Protein Albumin akan dimasukkan ke dalam salur darah untuk meningkatkan albumin di dalam darah dan hanya diberikan kecuali di dalam kes-kes tertentu. Pada kebiasaanya ia tidak diberi.

Antibiotic juga akan diberi sekiranya terdapat jangkitan

DIET – Pengambilan garam perlu dikawal. Jangan mengambil garam berlebihan. Pengambilan air juga hendaklah dikawal mengikut kes terutama mengalami bengkak air (Edema) yang teruk. Walaubagaimanapun air tidak perlu dikawal keterlaluan di dalam kes-kes biasa.

Pengambilan kalori dan protein yang baik bagi cara merawat buah pinggang bocor adalah penting untuk pengidap penyakit nephrotic.

Kredit: Blog Dr Azwan

Cara Merawat Buah Pinggang Bocor

Rawatan Alternative Tanpa Steroid Nephrotic Syndrome Disamping Rawatan Klinik

Saya nak kongsi testimoni rakan group Shaklee saya yang suaminya menghidap penyakit Nephrotic Syndrome.

Assalamualaikum, ini kisah bagaimana kami telah jatuh cinta cinta dengan Vivix Shaklee. Nama saya Muhamad Rosdi Ismail, 38 tahun. Pada bulan September 2015, saya telah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing. Sesuatu yang agak mengejutkan dan merisaukan saya sebenarnya. Siapa tak sayang buah pinggang kan??

.

Sebenarnya sebelum tu lagi saya perasan air kencing berbuih tetapi saya tak fikir ia sesuatu yang pelik dan tanda penyakit ini. Tetapi bila tangan dan kaki membengkak, barulah saya menyedari ada yang tidak normal. Saya membuat pemeriksaan di Hospital. Dan semasa di hospital doktor menahan saya di wad kecemasan dan membuat pemeriksaan air kencing 24 jam, juga pemeriksaan darah. Setelah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom doktor memberi “sebeban” ubat yang pada saya sangat banyak untuk ditelan. Dengan ubat surut bengkak, ubat kolesterol, ubat darah tinggi. Ya, penyakit ini turut memberi saya pakej penyakit yang lain yang sebelum ini saya memang tidak pernah menghidapinya.

.

Doktor turut memberi steroid tetapi menyatakan jika saya bersetuju untuk membuat Biopsi iaitu prosedur mengambil sampel buah pinggang maka saya tak perlu mengambil steroid sebagai cara merawat buah pinggang bocor.

.

Saya berbincang dengan isteri, kami bersetuju untuk memulangkan sebungkus besar Steroid dan memberitahu Doktor kami ingin membuat Biopsi. Hakikat yang sebenarnya kami ingin berikhtiar dengan VIVIX SHAKLEE. Kalau sebelum ini saya antara yang culas memakan vitamin tapi dengan Vivix saya sangat konsisten. Maka saya meneruskan suplemen dan juga ubat doktor kecuali steroid. Saya sangat risau jika buah pinggang saya benar benar rosak maka perlu menjalani dialisis di usia 30an ini. Di saat anak-anak masih kecil ini. Nauzubillah.

.

Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah sebotol Vivix bacaan protein di dalam urin menampakkan penurunan. Dan setelah 3 botol Vivix iaitu lebih kurang 3 bulan saya ada temujanji dengan Doktor pakar di Selayang. Dan Alhamdulillah saya sangat bersyukur apabila Doktor mengesahkan air kencing saya tiada lagi protein, tekanan darah normal dan ujian darah semua menunjukkan result yang cantik. Doktor juga stopkan semua ubat dan yang paling best Doktor sendiri yang beritahu TAK PERLU BUAT BIOPSI.

.

Kalau sebelum ini saya dan isteri merasakan Vivix mahal tetapi bila dalam situasi ini barulah kami menyedari duit boleh dicari, namun buah pinggang itu lebih berharga, tiada gantinya.

Terima kasih Allah. Terima kasih Shaklee.

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menghidapi penyakit ini atau yang berkaitan ataupun penyakit kronik lain seperti diabetis, strok, darah tinggi dan kanser. Ikhtiarlah dengan VIVIX. Saya percaya Allah tak turunkan penyakit tanpa penawarnya. Tugas kita untuk berikhtiar, selebihnya berdoalah dan bertawakal lah kepada Allah.

Sesungguhnya Dia Yang Maha Berkuasa Menyembuhkan.

Muhamad Rosdi Ismail

cara mengatasi buah pinggang bocor

cara merawat buah pinggang bocor

Beliau telah berusaha mendapatkan rawatan di hospital tanpa gagal dan juga disamping itu mengamalkan pemakanan vitamin Shaklee yang natural serta menjalani kehidupan sihat. InsyaAllah ada jalan cara merawat buah pinggang bocor dengan selamat.

Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk cara merawat buah pinggang bocorberkesan boleh hubungi :

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Petaling Jaya

Call | SMS |WhatsApp 

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

FB: Pengedar Shaklee Petaling jaya 019-3510266 

kelebihan jadi ahli shaklee

 

Penapis Buah Pinggang Bocor : Rawatan Dan Penawar Resveratrol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *