Ini adalah himpunan kisah pengguna Shaklee yang telah berjaya mengatasi masalah kesihatan yang pernah mereka hadapi. Kali ini, saya kongsikan pula Cara Merawat HFMD Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut yang biasanya sangat mudah menjangkiti kanak-kanak di serata Malaysia.

Hasil pengalaman dan perkongsian rakan-rakan, ibu saudara kepada anak ini telah berhasil mencuba Shaklee untuk mengatasi masalah yang dihadapi dengan segera. Ikuti kisahnya.

Apa itu HFMD

apa itu hfmd

TESTIMONI: HFMD Anak Beransur Pulih Selepas Ambil Vitamin Shaklee

Pada 22 november tahun lalu, kakak saya beritahu anak buah dah seminggu tak lalu makan. Minum pun merengek sebab dalam mulut die habis melepuh. Bila pergi klinik doktor sahkan adik terkena jangkitan hand foot mouth disease (HFMD). Selama itu jugak lah adik asyik terbaring je tak selincah seperti biasa.

Ikutkan plan asal minggu tu family nak naik bas ke KL bagi menghadiri kenduri kahwin kawan kakak di tapi disebabkan keadaan adik yang tak mengizinkan plan terpaksa di tukar kakak drive sebab kesian tengok anak tak sihat. Nanti meragam dalam bas, satu hal pula.

Cara Merawat HFMD Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut

Selaku mak sedara yang belum ada anak, berbekalkan pengalaman & testimoni kawan-kawan, saya nekad nak ikhtiar bagi Nutriferon kat adik. Lagipun dah banyak saya baca testimoni kawan-kawan yang mana anak kena HFMD mereka bagi anak makan Nutriferon.

Alhamdulillah kebetulan memang ade stok nutriferon kat rumah. Jadi saya mintak kakak bagi adik makan nutriferon buat mcm makan serbuk gula-gula je tanpa bancuh air. Mintak pandangan kawan-kawan, diorag cakap kalau budak-budak 1/2 sachet dah memadai tapi saya terlalu excited dan nak adik cepat sembuh saya bg 1 sachet terus.

Puas berpujuk jugak la nk suruh makan, macam-macam umpan alhamdulillah mengena

Kesan Awal Nutriferon

Keesokan harinya tengok adik relaks makan kerepek yang keras sedangkan malam sebelumnya minum air pun sakit. Alhamdulillah percubaan saya bagi nutriferon kat adik berjaya. Dekat kenduri pun dah boleh makan, dalam kereta pon dah boleh menyanyi-nyanyi bagai tak macam masa mula-mula sampai asyik merengek je.

Semenjak dari itu saya mintak kakak konsisten bg Nutriferon kat anak buah. Bila rasa nak demam ke, selsema ke cepat-cepat bagi makan Alhamdulillah tak sempat nak melarat sakitnya. Adik pon dah pandai kalau nak demam terus makan nutriferon, pastu die cakap adik dah cihat, adik makan cakeli.

Cara Mengatasi Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut

Antara Penyelesaian HFMD Dengan Nutriferon

Kawan-kawan jom simpan nutriferon di rumah..Nutriferon membantu meningkatkan imun kita sekeluarga. Nutriferon meningkatkan interferon semulajadi badan dan sekaligus menguatkan tindak balas imun badan.

Pemakanan tambahan Nutriferon yang direka untuk diambil setiap hari dan merupakan adunan empat ramuan botani ini, apabila digabungkan bersama, untuk membolehkan tubuh secara semulajadi meningkatkan pengeluaran interferon tanpa menambah tekanan kepada badan. Ini la Cara Merawat HFMD Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut.

Cara Merawat HFMD Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut

Walaupun sehingga hari ini, masih tidak ada cara perubatan khusus untuk melawan virus HFMD. Pesakit selalunya mengambil masa 5 hingga 7 hari untuk pulih daripada virus HFMD bergantung kepada sistem imunisasi badan melawan penyakit.

Tips Pencegahan HFMD

  • Tahukah anda, tempat yang padat seperti pusat membeli belah, pasar malam, kolam renang dan stesyen bas merupakan tempat yang berpotensi untuk penyebaran HFMD.
  • Ibu bapa di nasihatkan untuk tidak membawa anak di kawasan tersebut untuk mencegah penularan jangkitan HFMD.
  • Sekiranya anda mahu menggunakan kemudahan di tempat awam seperti,
    – Troli di pasaraya/shopping kompleks
    – stroller pinjaman
    – Taman permainan indoor/outdoor
    – Kerusi makan kanak kanak
    Pastikan ianya telah dibersihkan terlebih dahulu kerana ia berpotensi untuk menjadi medium penyebaran virus merbahaya ini.
  • Sentiasa amalkan sanitasi yang baik seperti sentiasa membasuh tangan dengan sabun atau hand sanitizer.
  • Jangan berkongsi peralatan peribadi seperti berus gigi, tuala, sudu dan cawan.

Supplemen Cadangan Bagi Cara Merawat HFMD Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut

Oleh itu, selain Nutriferon ibu bapa juga wajar mengambil suplemen selamat untuk kanak-kanak lain yang berkaitan untuk meningkatkan sistem imunisasi badan agar anak-anak boleh sembuh daripada HFMD lebih cepat. Di antara suplemen Shaklee yang membantu untuk tingkatkan sistem imun badan dan bantu tambah selera makan ialah:

  • Nutriferon
    Berfungsi membantu meningkatkan imun sistem tubuh melalui pengaktifan penghasilan interferon semulajadi dalam tubuh bagi melawan serangan virus.
  • Vitamin C
    Berfungsi membantu mengurangkan dan memendekkan tempoh masa demam. Vitamin C meningkatkan aktiviti sel darah putih, sel antibakteria dan sel pembunuh semulajadi.
  • Mealshake
    Protein yang terkandung di dalam Mealshake akan menghasilkan enzim dan immunoglobulin yang akan membantu menghasilkan sel imun seperti antibodi. Lazimnya anak-anak akan kehilangan selera makan yang teruk.
  • Performance Drink
    Membantu mengekalkan tahap bendalir dalam badan bagi membantu kecergasan dan mengelakkan kelesuan. Kekurangan bendalir dalam badan akan menyebabkan kesihatan anak semakin merosot, letih dan tidak bermaya.

Jika anak anda juga mengalami masalah yang serupa tentang jangkitan penyakit kaki tangan dan mulut (HFMD), jom dapatkan supplemen untuk menguatkan sistem imun melawan jangkitan dengan segera.

Saya akan guide sepanjang anda makan vitamin tu okay. InsyaAllah nak pastikan anda capai objektif beli vitamin tu supaya tak membazir duit membelinya.

Jadi izinkan saya guide betul-betul cara anda makan vitamin tu . Dah banyak jumpa customer yang mengadu tak dapat guide yang betul. So please follow tips saya nanti. Sebab tu semua dari pakar-pakar nutritionist yang berilmu. Bukan main reka je ikut cita rasa saya sendiri..

Baca juga : Testimoni Cara Tingkatkan Imun Badan Kanak-Kanak

Hubungi saya terus untuk dapatkan maklumat lanjut tentang produk dan juga konsultasi eksklusif tentang masalah anda:

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Cyberjaya

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

atau jika punya kad kredit boleh beli terus online

(klik gambar dibawah)

 

beli shaklee online

WORLDWIDE DELIVERY 

Cara Merawat HFMD Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut Dengan Berkesan

2 thoughts on “Cara Merawat HFMD Penyakit Kaki Tangan Dan Mulut Dengan Berkesan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *