Jangkitan kuman atau radang paru-paru (penumonia) boleh menyebabkan kematian pada kanak-kanak, terutama yang berumur di bawah lima tahun. Kenali simptom dan bagaimana cara merawat pneumonia

Ibu bapa perlu berhati-hati jika kanak-kanak mempunyai batuk dan masalah pernafasan kerana ia boleh menjadi tanda radang paru-paru.

cara merawat pneumonia

Baca lanjut di : Beutifulnara.com Page

Punca Radang Paru-Paru

 • bakteria
 • kulat
 • virus

Malah virus selesema juga boleh mencetuskan radang paru-paru pada kanak-kanak.

Biasanya pneumonia berlaku selepas saluran pernafasan atas termasuk hidung dan tekak yang dijangkiti, dalam bentuk selesema dan sakit tekak. Selepas dua hingga tiga hari, jangkitan mungkin merebak ke paru-paru.

Sistem imun yang lemah atau kurang terbentuk tidak dapat membasmi jangkitan awal ringan yang tersebar ke paru-paru dan menyebabkan radang paru-paru. Dengan pneumonia, saluran pernafasan ke paru-paru boleh dihalang, jadi pernafasan menjadi sukar dan pengambilan oksigen berkurangan.

Penyakit ini cenderung untuk menyerang kanak-kanak dengan sistem imun yang lemah, seperti bayi yang tidak disusui atau kanak-kanak yang kurang gizi, kanak-kanak yang mempunyai HIV, dan juga kanak-kanak yang dijangkiti pada buah pinggang juga berisiko mengalami pneumonia.

Faktor alam sekitar juga boleh meningkatkan risiko kanak-kanak terdedah kepada radang paru-paru, seperti di sekeliling mereka ada yang merokok atau tinggal di penempatan tinggi kepadatan penduduk.

Berhati-Hati Dengan Simptom Pneumonia

Kanak-kanak sememangnya sangat bersemangat bermain dan lakukan aktiviti, Walaupun ketika sakit, kanak-kanak mahu kekal aktif dan bermain.

Tetapi ibu bapa disarankan memantau keadaan anak sepanjang masa jika mereka tidak sihat. Perhatikan sentiasa rentak pernafasan anak lebih lagi ketika menghadapi selsema. Jika berlaku irama pernafasan menjadi cepat, ibu bapa perlu bawa segera berjumpa doktor.

Ini boleh jadi gejala radang paru-paru. Radang paru-paru pada kanak-kanak juga boleh disertai oleh beberapa gejala berikut:

 • Batuk.
 • Kesesakan hidung.
 • Muntah.
 • Demam.
 • Nafas diiringi dengan bunyi berdering.
 • Kesukaran bernafas lihat dada
 • Sakit di dada.
 • Menggigil.
 • Rasa sakit di perut akibat batuk secara berterusan.
 • Tiada selera makan, jadi ia boleh mencetuskan dehidrasi.
 • Dalam kes-kes yang teruk, bibir dan kuku mungkin berubah warna menjadi kebiru-biruan atau kelabu.
 • Sukar untuk berehat.
 • Pucat dan lesu.

Segera periksa dengan doktor anda untuk mendapatkan bantuan perubatan yang sesuai. Doktor biasanya akan memeriksa corak pernafasan, kadar jantung, tekanan darah, suhu badan, dan mendengar sama ada terdapat bunyi nafas yang tidak normal dari paru-paru. Dalam pemeriksaan lanjutan, pengimejan X-ray mungkin diperlukan pada ujian dada dan darah, sampel kahak diambil untuk mengesahkan jenis kuman. Selepas itu, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik untuk kanak-kanak.

Penyakit ini boleh disebarkan melalui  orang yang mengalami batuk pneumonia atau bersin, termasuk menyentuh sapu tangan pesakit. Di samping itu ia boleh dihantar melalui pelbagai peralatan makan dan minum yang dimiliki oleh pesakit.

Sekiranya keadaan kanak-kanak itu teruk, sistem imunnya lemah, sering muntah sehingga tidak boleh mengambil ubat, atau memerlukan terapi oksigen, kanak-kanak dinasihatkan untuk dirawat di hospital.

Ibu bapa sebanyak mungkin untuk menyediakan cecair yang mencukupi supaya anak-anak tidak dehidrasi dan membantunya untuk mendapatkan rehat yang cukup. Sekiranya doktor anda menetapkan antibiotik, pastikan anak anda minum mengikut jadual. Ini penting untuk proses penyembuhan.

Mencegah Dan Cara Merawat Pneumonia

Berikut beberapa langkah untuk mencegah pneumonia pada anak-anak.

#1. Cukup Nutrisi

termasuk menyusui setidaknya bayi untuk enam bulan pertama. Penting untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh secara alami dalam memerangi penyakit ini. Terdiri dari kebutuhan gizi anak-anak dengan memberi mereka buah, sayuran, dan makanan bergizi lainnya.

#2. Tingkatkan Imunisasi

seperti imunisasi Hib (haemophilus influenzae type b), vaksin campak, pertusis atau pertusis yang dikenal dengan imunisasi DPT (Difteri, Pertusis, dan Tetanus). Imunisasi adalah cara yang paling efektif untuk mencegah pneumonia.

#3. Gaya Hidup Sihat

Sihat merangkumi kebersihan diri seperti mencuci tangan sebelum makan, kebersihan lingkungan seperti mengeluarkan anak-anak dari asap rokok atau udara, kebersihan rumah dan ventilasi udara yang baik, dan pengolahan makanan yang bersih.

Jangan sampai penyakit itu meragut keceriaan anak anda, menjaga kebersihan dan memenuhi keperluan gizi anak, dan jangan lupa memberikan imunisasi untuk anak.

Jom Baca : Punca Penyakit Paru Paru Dan Rawatan Paru-Paru Berair

Cara Tingkatkan Imuniti Anak Anda Dengan Vitamin Shaklee

Selain mengambil suntikan vaksin amat sangat di galakkan anak-anak untuk cukupkan keperluan nutrisi badan mereka. Boleh juga mengambil vitamin tambahan bagi menguatkan imuniti badan secara semulajadi bagi cara merawat pneumonia. Boleh beri mereka minyak ikan, multivitamin dan nutriferon secara konsisten.

Setelah dua tahun saya amalkan vitamin Shaklee anak lelaki saya sudah bebas masalah sesak nafas ketika dia selsema. Dan jarak terkena demam pun jauh. InsyaAllah. Sebagai ibu memang kita mahukan yang terbaik. Jadi perlu bertindak bijak.

Nak tahu lebih lanjut hubungi saya segera untuk maklumat cara merawat pneumonia..

 

 

 

Kenali Simptom Dan Cara Cegah Pneumonia Pada Anak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *