Terlalu banyak kulit terdedah kepada sinaran ultraviolet (UV) matahari boleh menyebabkan kerosakan kulit, kerosakan mata, penindasan sistem imun, dan kanser kulit. Malah orang yang berusia dua puluhan mereka berpotensi ada kanser kulit. Jadi kena guna UV protection. Tapi tak tahu nak pilih yang macam mana? keliru? Jadi saya kongsikan Cara Pilih UV Protection Yang Bagus

Mengapa Perlindungan Matahari Penting?

Matahari memancarkan cahaya ke bumi, dan sebahagian daripada cahaya itu terdiri daripada sinaran UV yang tidak kelihatan. Apabila sinar ini terkena kulit, ia menyebabkan kulit terbakar dan gangguan kulit yang lain.

Sinaran UVA menyebabkan penuaan kulit dan berkerut dan menyumbang kepada kanser kulit, seperti melanoma (bentuk kanser kulit yang paling berbahaya). Sinaran UVA melepasi dengan mudah melalui lapisan ozon, jadi mereka membuat sebahagian besar pendedahan matahari kita.

Sinaran UVB juga berbahaya, menyebabkan sinar matahari, katarak (awan kanta mata), dan kesan ke atas sistem imun. Mereka juga menyumbang kepada kanser kulit, dan melanoma dianggap dikaitkan dengan sunburns UVB teruk sebelum usia 20 tahun.

Sinar UV bertindak balas dengan bahan kimia yang dikenali sebagai melanin yang terdapat dalam kulit. Sinar matahari terbentuk apabila jumlah pendedahan UV lebih tinggi daripada apa yang boleh dilindungi oleh melanin kulit. Risiko kerosakan meningkat dengan jumlah dan intensiti pendedahan.

Cara Pilih UV Protection Yang Bagus Terbukti Selamat

Baca label

Apabila memilih pelindung matahari, pastikan anda membaca label tersebut. Pelindung matahari dengan perlindungan spektrum luas (terhadap kedua sinaran UVA dan UVB) dan dengan faktor perlindungan matahari (SPF30) atau lebih tinggi disyorkan (SPF50)

Kenapa kena pakai UV protection yang bagus?

  •  Tak nak sunburn/sun tan/gelap/hitam/terbakar
  • Tak nak kulit berkudut and nampak tua
  • Tak nak ada pigmentation / jeragat – Kebanyakkan punca utama jeragat ni, sebab tak pakai sunscreen.
  • Tak nak kena skin cancer

Satu lagi, jangan lupa reapply every 3-4 jam. Kalau pakai pagi je, lepastu berjemur sampai ke petang, jangan complain jadi gelap pulak. Kena reapply tau.

Soal jawab lain tentang Cara Pilih UV Protection Yang Bagus:

Kalau lotion / moisturizer / foundation dah ada SPF, kena pakai sunscreen lagi ke?
Yes, kena pakai sunscreen lagi for maximum protection.

Kalau pakai SPF80 untuk daily, boleh ke?

Boleh, tapi tak perlu tinggi sangat. Cukup dengan SPF50

Bila nak pakai UV protection?

Lepas serum, sebelum primer (kalau makeup). Biarkan selama 15 minit sehingga meresap.

Macam mana nak reapply kalau pakai pakai makeup?

1. Kalau duduk indoor, tak berjemur: Touch up pakai compact powder/foundation yang ada SPF pun cukup.
2. Kalau duduk outdoor atau berjemur: Kena cuci balik makeup, apply UV protection semula.

Kenapa saya dah pakai UV protection tapi still burn?

  • Mungkin tak cukup SPF. Kena SPF30-50
  • Pakai UV protection tapi jimat jimat. Kena pakai 1/4 tsp atau dua jari tau
  • Tak reapply UV protection. Kena reapply setiap 3-4 jam

Duduk rumah kena pakai UV protection juga ke?

Seeloknya pakai. Sebab lampu rumah pun ada UVA dan UVB melainkan rumah tu gelap macam gua, tak buka lampu, cahaya matahari tak masuk langsung.

Kenapa UV Protection yang bagus ialah Youth Shaklee?

AGE DEFENSE MOISTURIZER – SPF 50
Perlindungan untuk kulit anda adalah lebih daripada hanya melindunginya daripada sinaran matahari. Lindungi kulit anda lebih dari sekadar sinaran matahari dengan pelindung matahari berspektrum luas SPF 50 UVA/UVB. Vitamin dan Botani bernutrien melembapkan kulit anda dan menambahbaikkan penampilan kulit anda secara menyeluruh.

mengandungi Bahan-bahan Utama :
SPF 50, Vital Repair+® Complex, Muscadine Grape Extract

YOUTH™ Starter Set Semestinya Cara Pilih UV Protection Yang Bagus

Set penjagaan kulit yang mudah dan ringkas untuk membantu menyingkirkan sel kulit mati, menghidrat, melindungi dan menyuburkan kulit anda untuk mengekalkan keremajaan.

LUMINOUS GEL OIL CLEANSER
3-dalam-1, tidak mengandungi sabun, pH-seimbang, pembersih ini menggabungkan campuran vitamin yang dipaten dan polifenol serta alga untuk memperhalus dengan lembut, menyuci, dan menyediakan kulit anda untuk langkah seterusnya. Hadapi dunia dengan seri semulajadi anda.

PERFECTING SKIN TONER
Bebaskan kulit anda dari sel-sel kusam dan ejen pencemar persekitaran dan tunjukkan kepada dunia, diri anda yang lebih cerah, berseri. Lakukan lebih daripada biasa untuk membersihkan sel kulit mati, menghidratkan dan membekalkan nutrisibersama dengan campuran vitamin penting, polifenol, dan bahan-bahan botanikal yang berpaten untuk kulit yang berseri.

ADVANCED RENEWAL NIGHT CREAM – LIGHT
Ekstrak Alga Marin, Muscadine Grape dan Lotus Japonicus, serta anti oksida yang lain menggalakkan proses pembaharuan sel kulit anda semasa anda tidur. Campuran botanikal khas kami membantu merangsang penghasilan kolagen dan elastin, membuatkan kulit anda kelihatan lebih muda, licin, dan cerah.

SEMUDAH 4 LANGKAH UNTUK DAPATKAN KULIT SIHAT..

Lihat Testimoni Mereka Yang Menggunakan Youth Shaklee

Cara Pilih UV Protection Yang Bagus

Baca Juga : Skincare Untuk Lelaki Cara Atasi Kulit Kering Terbaik

Sekaarng Dah Tahu Cara Pilih UV Protection Yang Bagus Kan.. Jadi Boleh Hubungi Saya Segera untuk khidmat nasihat secara exclusive.

Pengedar Shaklee Cyberjaya

019-3510266

kelebihan jadi ahli shaklee

 

 

 

 

Cara Pilih UV Protection Yang Bagus Terbukti Selamat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *