Pada waktu-waktu ini dengan perut semakin besar jika berlaku kaki cramp semasa mengandung memang menyakitkan. Kekejangan yang menyakitkan ini merebak melalui betis dan sehingga kaki sangat lazim berlaku terutamanya pada waktu malam. Cramp biasanya bermula pada trimester kedua sekitar minggu ke-19 kehamilan dan berakhir ketika trimester ketiga. Akan tetapi ada juga cramp yang berlanjutan sehingga waktu melahirkan. Oleh itu mesti nak tahu cara terbaik untu mengatasinya supaya lebih cergas melalui proses mengandung..

#1 Apa Punca Kaki Cramp Semasa Mengandung

Jawapan ringkas: Tiada siapa yang pasti.
Pelbagai teori menyalahkan keletihan daripada membawa berat kehamilan, mampatan saluran darah pada kaki, dan mungkin diet – lebihan fosforus dan kekurangan kalsium atau magnesium. (mungkin juga disebabkan hormon mengandung, kerana kelihatannya banyak kesakitan disebabkan oleh itu)

 

#2 Apa Yang Ibu Perlu Tahu

  • Semasa kaki melunjur di tilam, itu adalah waktu terbaik untuk melegakan kesakitan seharian, kesakitan kaki semasa mengandung dapat menjejaskan gaya tidur si ibu secara serius.
  • Kekejangan ini boleh merebak dan turun ke betis pada waktu siang, tetapi biasanya lebih terperinci pada waktu malam apabila pengumpulan keletihan dan cecair berada di tahap tertinggi.
  • Kekejangan kaki terutamanya biasa lebih teruk pada trimester kedua kehamilan, apabila berat badan meningkat, peningkatan bengkak kaki dan keletihan keseluruhan adalah pada titik pengumpulan kesakitan dan mengakibatkan gangguan tidur itu perkara paling mengecewakan dan punca kekurangan rehat kepada ibu mengandung.

#3 Bagaimana Ibu Boleh Mencegah Cramp

  • Latihan regangan boleh membantu menghentikan kekejangan sebelum ia menyerang dengan teruk.
  • Sebelum pergi ke tempat tidur, berdiri kira-kira dua kaki dari dinding dan letakkan tapak tangan anda dengan rata. Lean ke hadapan, menjaga tumit anda di atas lantai. Pegang peregangan selama sepuluh saat, kemudian berehat selama lima. Cuba ini tiga kali.
  • Pastikan anda meminum cecair yang mencukupi – sekurang-kurangnya lapan gelas sehari.
  • Makan makanan yang seimbang yang termasuk banyak kalsium (cuba yoghurt yang juga boleh membantu sembelit kehamilan) dan magnesium (pisang penuh).

rawat kaki cramp

#4 Apa Yang Ibu Perlu Lakukan Jika Diserang Cramp

  • Luruskan kaki perlahan-lahan dan regangkan pergelangan kaki dan jari kaki beberapa kali.
  • Cuba berdiri di permukaan yang sejuk, yang kadang-kadang boleh menghentikan kekejangan.
  • Urut pranatal atau letakkan pad pemanas untuk melegakan kekejangan

rawat kaki cramp ketika mengandung

Cramp yang benar-benar teruk (seperti kuda charley) boleh menyebabkan kesakitan selama beberapa hari, dan itu tidak perlu dibimbangkan. Tetapi jika rasa sakit itu teruk dan berterusan ( jika melihat bengkak atau kemerahan di kawasan itu) sila berjumpa doctor segera.

#5 Ostematrix  Dan Performance Drinks Bantu Ibu Atasi Cramp Secara Alternatif Dan Selamat

 

Ostemtarix yang lengkap dengan kalsium, magneseium dan vitamin D membantu ramai ibu-ibu mengandung dari mengalami kejang kaki. Ia juga membantu dari mengelakkan dari sakit pinggang kronik yang biasa dialami oleh ibu mengandung.

 

Kenapa Perlu Beli Product Shaklee Dari Saya..

Saya sendiri pengguna tegar supplemen Shaklee. Semua supplemen perlukan konsultasi dari yang pakar. Saya sering hadir ke kelas-kelas nutrisi anjuran Shaklee. Ini semua membantu para pelanggan saya supaya dapat makan Shaklee dengan berkesan ditambah dengan pengalaman selama 4 tahun ini…

Saya menyediakan konsultasi berterusan termasuk panduan pengambilan suplemen khas untuk pembeli yang membeli dengan saya sahaja.

Saya boleh membuat penghantaran supplemen Shaklee ke seluruh Malaysia termasuk ke luar negara.

Jadilah pengguna yang sangat bijak. InsyaAllah

Jadi macam mana nak dapat kan vitamin ni ye.. Boleh hubungi saya dan dapatkan konsultasi percuma tentang cara atasi masalah kaki cramp semasa mengandung..

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Selangor

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

 

 

 

Kaki Cramp Semasa Mengandung. Bagaimana Cara Terbaik Mengatasinya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *