Penyusuan susu ibu menyediakan permulaan yang terbaik untuk bayi dan mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk anda juga. Tetapi kenapa ibu menyusu cepat lapar. Ini kerana anda bukan sahaja memberikan bayi anda semua makanan yang diperlukan untuk enam bulan pertama kehidupan, anda juga memberi perlindungan kepada bayi anda dari pelbagai jangkitan dan penyakit seperti gastroenteritis, perut, telinga, dada dan buah pinggang, juga mengelak alahan atau alergi..

Manfaat Penyusuan Ibu Elak Kenapa Ibu Menyusu Cepat Lapar

  • Anda juga mendapat manfaat dengan mengurangkan risiko menghidap kanser payudara dan ovari dan osteoporosis.
  • Susu ibu merupakan makanan terbaik untuk bayi kerana mengandungi kesemua nutrien yang diperlukan bagi tumbesaran dan perkembangan otak bayi, mudah hadam dan sentiasa tersedia pada suhu yang tetap.
  • Bayi yang menyusu ibu sepenuhnya dari lahir sehingga enam bulan yang pertama, mempunyai tumbesaran yang baik dan sihat berbanding bayi yang tidak diberi susu ibu.
  • Susu ibu lebih selamat dan mengandungi semua nutrisi yang diperlukan oleh bayi yang sihat termasuk 160 asid lemak yang tidak didapati dalam susu formula.
  • Susu ibu juga amat penting sebagai imunisasi pertama bayi. Secara keseluruhan, nutrisi-nutrisi penting ini yang diberikan ketika bayi masih kecil membantu memberikan kesan jangka masa panjang terhadap perkembangan dan masa hadapan kanak-kanak.

Diet Ibu Menyusu

Semasa penyusuan, penting untuk makan diet yang sihat dan seimbang. Anda mungkin berasa lebih lapar dan dahaga semasa menyusu – ini biasa, jadi pastikan anda makan banyak makanan ringan yang sihat dan berkualiti dan minum cecair tambahan sepanjang hari. Diet sihat tidak mempunyai kesan besar ke atas jumlah atau kualiti susu anda. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menjaga diri anda untuk memastikan anda tetap sihat.

5 Langkah Atasi Mudah Lapar Kerana Menyusu

#1. Makan Dalam Kuantiti Sedikit Tetapi Kerap
Ia adalah cara yang baik untuk menghilangkan rasa lapar dan membekalkan tenaga kepada badan.

#2. Makan Makanan Yang Berkhasiat
Kualiti susu yang dihasilkan bergantung pada pengambilan jenis makanan manakala jumlah susu bergantung pada diet ibu. Makanan yang diserap bukan hanya untuk kegunaan sendiri tetapi juga untuk penghasilan susu

.#3. Tingkatkan Pengambilan Air
Minum sehingga mencapai 2.5 hingga 3 liter air sehari. Tetapi jangan terlalu berlebihan.

#4. Elak Makanan Manis

Perlu diingatkan, ibu menyusu banyak tergoda dengan benda manis. Tukarkan ke menu sihat. Boleh menggunakan cara mudah, 40 peratus karbohidrat, 40 peratus protein dan 20 peratus lemak yang baik. Seperti diet biasa, bahagikan kepada 6 hingga 8 menu sehari. Untuk penghasilan susu yang teratur, pemakanan pun perlu teratur.

#5. Jauhi Tembakau
Nikotin akan terus ke bayi melalui penyusuan. Jangan mengambil ubat tanpa rundingan dengan doktor terlebih dahulu. Kebanyakan antibiotik, ubat sulfa, ubat kimia dan produk yang mengandungi iodin adalah kontraindikasi apabila anda menyusui. Vitamin yang benar-benar kurang dalam perempuan mengandung adalah vitamin B9 dan ada sesetengah mungkin B6. Selain itu, asid folik juga penting. Asid folik boleh ditemui dalam makanan seperti asparagus, kubis, jagung, bayam dan lain-lain.

Cadangan Supplemen Untuk Ibu Menyusu Kekal Berat Ideal Dan Atasi kenapa ibu menyusu cepat lapar

kenapa ibu menyusu cepat lapar

 

Kenapa Perlu Beli Product Shaklee Dari Saya..

Saya sendiri pengguna tegar supplemen Shaklee. Semua supplemen perlukan konsultasi dari yang pakar. Saya sering hadir ke kelas-kelas nutrisi anjuran Shaklee. Ini semua membantu para pelanggan saya supaya dapat makan Shaklee dengan berkesan ditambah dengan pengalaman selama 4 tahun ini…

Saya menyediakan konsultasi berterusan termasuk panduan pengambilan suplemen khas untuk pembeli yang membeli dengan saya sahaja.

Saya boleh membuat penghantaran supplemen Shaklee ke seluruh Malaysia termasuk ke luar negara.

Jadilah pengguna yang sangat bijak. InsyaAllah

Jadi macam mana nak dapat kan vitamin ni ye.. Boleh hubungi saya dan dapatkan konsultasi percuma tentang cara atasi masalah kaki cramp semasa mengandung..

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Selangor

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

Kenapa Ibu Menyusu Cepat Lapar. Bagaimana Mahu Atasi Agar Berat Tidak Naik Mendadak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *