Rumusan kenyataan suami “Sebelum ni memang dah ada tanda wife sakit-sakit tapi tak sangka bertambah teruk dan bawa ke lumpuh” ketahui la saat ibu hamil segala nutrisi dikongsi bersama si anak. Perlu lah ditambah dan dijaga sebelum, semasa dan selepas kelahiran kerana kesan kekurangan nutrisi amatlah bahaya.

Apa Yang Menyebabkan Kekurangan Nutrisi??

Tabiat pemakanan yang buruk terlalu kurang atau makan terlalu banyak, tidak mempunyai cukup makanan sihat yang kita perlukan setiap hari, atau memakan terlalu banyak jenis makanan dan minuman, yang rendah serat atau lemak tinggi, garam atau gula.

Dengan tabiat makan yang tidak sihat boleh mempengaruhi pengambilan nutrien kita, termasuk tenaga, protein, karbohidrat, asid lemak penting, vitamin dan mineral serta serat dan cecair.

Bahaya Kesan Kekurangan Nutrisi

Nutrisi yang buruk boleh menjejaskan kesihatan harian dan kesejahteraan kita dan mengurangkan keupayaan kita untuk menjalani kehidupan yang menyeronokkan dan aktif.

Dalam jangka masa pendek, pemakanan yang buruk boleh menyumbang kepada tekanan, keletihan dan keupayaan kita untuk bekerja, dan dari masa ke masa, ia dapat menyumbang kepada risiko mengembangkan beberapa penyakit dan masalah kesihatan lain seperti:

  • berat badan berlebihan atau obes
  • pereputan gigi
  • tekanan darah tinggi
  • kolesterol tinggi
  • penyakit jantung
  • strok atau lumpuh
  • diabetes jenis-2
  • osteoporosis
  • beberapa kanser
  • kemurungan
  • gangguan makan

Baca Berita Penuh di : Lumpuh Selepas Lahirkan Anak Berita Harian

Langkah-Langkah Pemakanan Yang Baik

  • mempunyai pelbagai jenis makanan yang sihat dari lima kumpulan makanan setiap hari.
  • mempunyai dua hidangan buah dan lima hidangan sayur-sayuran setiap hari
  • makan makanan manis, berlemak atau masin, kemudian hanya dalam jumlah yang kecil
  • minum air yang bersih dan segar, bukannya minuman manis
  • beralih ke resipi sihat
  • ambil supplemen secara bijak

Supplemen Cadangan  Cara Atasi Kekurangan Nutrisi

kesan kekurangan nutrisi

bila cukup nutrisi InsyaAllah mampu elak.. nak ber tawakal pun perlu berusaha..
apa yang kita makan harini belum mampu nak cover keperluan seharian nutrisi badan..
cegah sblm parah.. do take care wanita di luar sana dan sayangi wanita anda.. consume basic supplements at least.. better than nothing..
InsyaAllah..

baca juga : Kenapa Vitamin Ibu Mengandung Sangat Penting

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Selangor

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

kelebihan jadi ahli shaklee

 

Ibu Muda Lumpuh Selepas 18 Hari Lahirkan Anak

2 thoughts on “Ibu Muda Lumpuh Selepas 18 Hari Lahirkan Anak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *