Migrain adalah sakit kepala berdenyut yang disebabkan oleh pembesaran atau penyempitan saluran darah di dalam otak. Kebanyakan orang yang mendapat migrain tahu bahawa migrain semasa mengandung berbeza daripada sakit kepala biasa.

Kadang-kadang ada mual, muntah dan kepekaan kepada cahaya, dan kadang-kadang ada “aura” iaitu sejenis garis cahaya atau bergelombang di sekeliling benda-benda yang anda lihat. Sekiranya anda mendapat migrain, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana untuk merawatnya dengan selamat semasa mengandung.

Punca Migrain Semasa Mengandung

Migrain pada wanita dipengaruhi oleh perubahan hormon sepanjang kitaran hidup iaitu menarche, menstruasi, penggunaan kontraseptif oral, kehamilan, menopaus, dan terapi penggantian hormon.

Migrain boleh berlaku buat kali pertama semasa kehamilan. Migrain sedia ada mungkin bertambah teruk, terutamanya semasa trimester pertama atau pesakit boleh menjadi sakit kepala pada kehamilan yang lewat.

Sesetengah wanita tidak mengalami perubahan dalam sakit kepala semasa hamil. Insiden sebenar migrain semasa kehamilan tidak menentu, dan kes-kes yang kerap dilaporkan adalah migrain dengan aura atau aura yang berpanjangan.

Punca Migrain Semasa Mengandung

  • Tekanan
  • Coklat
  • Keju
  • Kopi
  • Cuaca
  • Hormon

Pencetus adalah berbeza untuk semua orang. Inilah sebabnya mengapa anda perlu menyimpan diari sakit kepala.

Apakah Cara Terbaik Untuk Merawat Migrain Semasa Mengandung?

Terapi non drug harus dicuba terlebih dahulu untuk merawat migrain pada wanita yang mengandung. Antaranya ialah tidur, berehat, mandi di bawah pancuran air sejuk, ice pack, senaman, yoga dan meditasi sering membantu. Jauhkan diri daripada mengambil ubatan yang tidak baik untuk diambil semasa mengandung.

Apa yang boleh saya lakukan untuk mencegah migrain semasa mengandung?

“Simpan buku catatan harian untuk sampai ke bahagian bawah  dan catat apa yang mencetuskan migrain anda. Dan kemudian, dari situ boleh tentu kan apa punca dan elakkan barangan itu digunakan.

Apakah yang dilakukan oleh ibu mengandung yang lain apabila mereka mempunyai migrain?

“Saya selalu menjadi penderita migrain dan kehamilan ini tidak terkecuali. Walau bagaimanapun, saya bercakap dengan dr saya tentangnya dan ini dan dia mencadangkan saya mengambil suplemen magnesium, kalsium, protein dan lain-lain. Ia benar-benar membantu. Rupa-rupanya, banyak sakit kepala migrain disebabkan oleh kekurangan nutrisi. Saya mengambil suplemen setiap hari, dan saya perhatikan perbezaan besar dalam jumlah sakit kepala yang saya alami”

Vitamin Untuk Ibu Migrain Semasa Mengandung

Magnesium Atau Ostematrix

Apabila diambil setiap hari, magnesium boleh membantu mengurangkan frekuensi migrain. Suplemen ini membantu menenangkan saraf, yang cenderung stress semasa migrain. Sesetengah kajian mendapati bahawa penghidap migrain cenderung kekurangan magnesium.

Anda mungkin perlu lebih daripada rata-rata pelbagai vitamin yang mengandungi atau kira-kira 400 hingga 600 miligram sehari. Cari magnesium kalsium lengkap (banyak jenama mengandungi magnesium oksida, yang tidak diserap).  Anda juga boleh meningkatkan magnesium anda dengan memakan sayur-sayuran, kacang dan biji hijau yang gelap.

Vitamin B Complex

Kami mengesyorkan agar semua pesakit migrain mengambil vitamin B complex. Kajian telah menunjukkan bahawa mempunyai vitamin B yang mencukupi dapat mengurangkan frekuensi migrain. Satu teori migrain adalah berpunca terlalu banyak tuntutan dibuat pada sel-sel saraf, dan tidak ada tenaga yang cukup untuk menghasilkan tuntutan. Vitamin B (dan juga magnesium) memainkan peranan penting dalam meningkatkan pengeluaran tenaga dalam sel-sel saraf. Anda memerlukan kira-kira 400 miligram riboflavin sehari untuk pencegahan, dan lebih baik ambil multivitamin  yang purata mengandungi vitamin B, vitamin C dan lain-lain

ESP (Energizing Soy Protein)

Badan Kita need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter lebih-lebih lagi bagi wanita mengandung, orang dewasa, warga emas dan semua golongan.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

66% Water
25% Protein
8% Fats
1% Combination of Minerals & Vitamins 100%

Vitamin C

vitamin C semulajadi dalam tubuh manusia akan musnah dengan sendirinya setiap hari sedangkan kita amat-amat memerlukan vitamin C bagi memastikan sistem imun kita sentiasa berada pada tahap maksimum. Jika sistem imun lemah, segala macam jenis penyakit sangat mudah hinggap. Jadi, sangatlah penting untuk kita pastikan tubuh kita mendapat bekalan vitamin C yang mencukupi setiap hari. Vitamin C juga akan membuatkan penyerapan nutrisi lain menjadi lebih efisien.

Boleh juga amalkan pengambilan Set Hamil Shaklee yang sudah lengkap untuk membekalkan nutrisi yang diperlukan oleh ibu mengandung selama 9 bulan.

 

 

Migrain Semasa Mengandung

Tetapi, jika anda mengalami kenkangan budget.. jom dapat super saver pack cara atasi migrain ketika hamil iaitu vitamin B COMPLEX dan OSTEMATRIX hanya bernilai RM110 tahan guna selama 4 bulan

Baca Juga : Ibu Muda Lumpuh Selepas 18 Hari Lahirkan Anak Kesan Kekurangan Nutrisi

kelebihan jadi ahli shaklee

 

Migrain Semasa Mengandung. Punca Dan Cara Hilangkan Migrain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *