Bagi sebuah pasangan, kehamilan adalah perkara yang sangat membahagiakan. Tetapi kehamilan bukan sahaja memberi berita baik tetapi ada sedikit masalah baru timbul, salah satunya adalah rambut gugur selepas bersalin. Kehilangan atau keguguran rambut yang sangat banyak hingga tidak dapat dikawal mampu menjadi mimpi ngeri.

Kehilangan rambut semasa kehamilan adalah sangat biasa pada wanita hamil, dari kehilangan normal adalah di bawah 100 helai sehari sehingga kehilangan rambut yang tidak normal melebihi 100 helai sehari.

Sekiranya ibu mengalami mual dan muntah yang berlebihan, rambut juga boleh mengalami kekurangan nutrisi dan jadi mudah gugur. Secara amnya, keguguran rambut semasa kehamilan berlaku pada trimester kedua dan puncak pada 3-4 bulan selepas bersalin.

Sekiranya anda mengalami keguguran rambut semasa hamil, segera lakukan cara untuk mengatasi keguguran rambut. Nah sebelum kita membincangkan cara untuk mengatasi keguguran rambut semasa dan selepas kehamilan, jom baca untuk ketahui punca mengapa ia berlaku. Ini membantu kita membincangkan sebab-sebab kehilangan rambut selepas kehamilan.

Punca Rambut Gugur Selepas Bersalin

#1. Gangguan Hormon

Penyebab keguguran rambut semasa mengandung sebahagian besarnya disebabkan oleh pengaruh perubahan hormon semasa kehamilan. Keseimbangan hormon beralih secara drastik dan hormon akan digunakan untuk pertumbuhan janin.

Secara teknikal dijelaskan sebagai berikut: hormon estrogen dan progesteron yang biasanya dihasilkan pada akhir kitaran haid perlu digantikan dengan hormon HCG (Human Chorionic gonadotrophin) yang merangsang semula pengeluaran hormon estrogen dan progresteron dengan tahap pengeluaran yang tinggi. Apabila bayi dilahirkan, hormon akan kembali normal untuk melindungi ibu.

#2. Kekurangan Nutrisi

Keperluan nutrisi bagi rambut anda harus dipenuhi dengan baik. Nutrien yang sangat penting adalah protein, vitamin B (terutamanya Biotin), vitamin C, dan zink mineral (Zn).

#3. Rambut Berminyak

Rambut berminyak semasa hamil sebenarnya disebabkan kerana faktor hormon seperti disebutkan diatas. Kerana perubahan hormon tersebut, terjadi perubahan kulit dan tisu badan termasuk kulit kepala dan rambut menjadi berminyak dan berkuping.

Oleh kerana rambut mengeluarkan minyak berlebihan ini akhirnya menjadikan rambut rapuh dan gugur. Itulah sebabnya keguguran rambut semasa kehamilan berlanjutan. Kebanyakan faktor disebabkan oleh faktor dalaman hormon, yang tidak dapat kita ubah. Walau bagaimanapun, ada cara untuk mengatasi keguguran rambut semasa atau selepas kehamilan.

Bagaimana Mengatasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

Diharapkan dengan cara mengatasi keguguran rambut semasa kehamilan, kehilangan boleh dikurangkan walaupun tidak dapat diselesaikan secara total. Berikut adalah cara untuk mengatasi keguguran rambut semasa mengandung:

  • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi vitamin A, B, C,  dan zinc untuk mencegah keguguran rambut semasa atau selepas kehamilan.
  • Gunakan produk penjagaan rambut yang mengandungi Biotin dan Silica. Kembangkan vitamin seperti Vitamin B kompleks, Vitamin E dan Zink.
  • Untuk mengatasi keguguran rambut semasa kehamilan, jangan membuat keriting atau mewarnakan rambut kerana kedua-dua menggunakan ubat kimia yang merangsang keguguran rambut semasa kehamilan. Penggunaan bahan kimia ini juga dikhuatiri akan menjejaskan dan mengganggu pertumbuhan janin.
  • Basuh rambut dengan kerap untuk mengelakkan penumpukan kotoran pada kulit kepala dan mengurangkan minyak pada kulit kepala. Jangan gunakan syampu sulfur amonia, kerana ia boleh menjadikan rambut lebih rapuh.
  • Gunakan sikat lembut dan bergigi kerang atau jarang. Sikat yang lembut dan bergigi jarang dapat mengurangkan risiko keguguran rambut ketika menyikat rambut.
  • Jangan mengikat rambut secara berterusan, selain mengelakkan mengikat rambut dengan kuat apatah lagi menggunakan tali getah. Ini akan menyebabkan trauma kepada rambut. Gunakan tali ikat rambut dengan getah kain untuk mengikat rambut.
  • Jangan buat creambath pada rambut kerana boleh membuat rambut lebih rapuh. Begitu juga, pukulan tamparan, yang juga menggunakan alat suhu tinggi juga harus dielakkan.
  • Elakkan memakai tudung apabila rambut basah. Kerana ia akan meningkatkan tahap kelembapan rambut yang menyebabkan rambut gugur.
  • Perhatikan kebersihan alam sekitar. Ini untuk membantu mengekalkan kulit kepala dan rambut yang sihat. Persekitaran yang sihat menjadikan kulit kepala tidak mudah kotor walaupun berpeluh.

Cara Atasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

atasi masalah rambut gugur

Vitamin B Complex

Salah satu vitamin penting untuk rambut adalah Biotin (sejenis vitamin dalam B Complex). Vitamin B complex lain selain Biotin penting untuk penghasikan sel darah merah. Sel darah merah penting untuk bawak oksigen dan nutrisi lain ke dalam kulit dan folikel rambut. Jadi semua pun penting untuk mengekalkan struktur rambut yang sihat.

Makanan yang kaya dengan Vitamin B Complex adalah whole grain, kacang badam, daging, ikan, seafood dan sayur-sayur hijau.

Vitamin C

Antara faktor lain yang boleh sebabkan keguguran rambut adalah sebab terlalu terdedah pada pencemaran dan sel radikal bebas yang merosakkan sel. Vitamin C merupakan antioksidan kuat untuk lawan radikal bebas. Lagipon vitamin c penting sangat untuk bantu badan kita menghasilkan collagen. Collagen pun adalah salah satu struktur penting dalam pertumbuhan rambut. Vitamin C juga membantu proses pernyerapan zat besi (iron). Iron pon sangat penting untuk rambut tumbuh lebat dan tak gugur.

Protein

Salah satu struktur binaan rambut adalah protein. Jadi, kenalah cukup protein dalam pemakanan harian kita

BAca Tentang : Kebaikan ESP SHAKLEE

Dan jika tidak sekurang kurangnya ambil lah Multivitamin Vitalea yang mengandungi semua nutrisi minimum yang sangat diperlukan seperti mana yang saya terangkan dalam tulisan di atas.

Oleh itu hubungi saya segera untuk sebarang nasihat terbaik tentang product. InsyaAllah saya benar-benar ingin membantu.

Jom juga baca : 8 Petua Yang Mujarab & Berkesan! 

UNTUK ORDER boleh hubungi saya:

PAKAR SHAKLEE ANDA SEPENUH MASA

NURSURIA

Pengedar Shaklee Banting

Call | SMS |WhatsApp

019 – 351 0266

Email:

Nursuria@yourliveamazing.com

atau jika punya kad kredit boleh beli terus online

(klik gambar dibawah)

beli shaklee online

kelebihan jadi ahli shaklee

 

 

 

Punca Rambut Gugur Selepas Bersalin Dan Cara Atasinya

One thought on “Punca Rambut Gugur Selepas Bersalin Dan Cara Atasinya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *