Last February 2016 kami sekeluarga berjaya terbang ke North New Zealand dengan tiket percuma terakhir dari Malaysia Airlines. Agak terharu perjalanan kali ini. Very memorable vacation. Mula-mula confuse nak pergi ke tak? nak pergi ke tak? walaupun airport tax dah bayar sebelum diberhentikan kerja. Sebab kuat nak tahu Tempat menarik di North New Zealand jadi gigih juga.

Syukur kerana rezeki Allah tak terputus, maka decide la last minute. Semua booking pun last minute. sehari sebelum fly zup zap zup zap klik sahaja. Maka bermusafir selama 8 hari 7 malam.

Sepanjang flight hampir semua bahagian kapal terbang saya memory kan dengan mengambil gambar. How I grown up with MAS. semoga sentiasa ada rezeki lagi, lagi dan lagi… insyaAllah

Pemberhentian kerja di MAS adalah kerana penstrukturan semula syarikat. Its ok we move on. Tapi tetap sangat sayang MAS.

Visa Ke New Zealand

For Malaysian permohonan awal visa tak diperlukan. Visa akan diberi upon arrival di New Zealand. We plan tour and drive sendiri sebab more comfortable for kiddos. Dan tak terkejar dengan masa.

Tempat Tinggal, Makan Dan Transport

Rumah macam biasa kami senang tinggal with local owner punya rumah. Feels jadi warga New Zealand. Booking place via AIRBNB murah dan best.

Tapi kena berhati hati yer. Read semua terms and condition dan kena rajin and perlu baca review sebab ada bad experience dengan third house yang telah kami booking

Kereta sewa di New Zealand pula kita guna khidmat Apex Car Rental boleh guna lesen memandu Malaysia terkini dan tak perlu convert for International Driving License (IDP) dan paling tak sangka pihak Apex Car Rental upgrade type of car.

Walhal agreed kereta lain masa booking. Sampai sahaja di airport mereka akan jemput kita dan bawa ke office untuk penyerahan kereta. Memang mudah and selamat. Masa booking kenderaan boleh siap-siap add on car seat untuk kanak-kanak dan portable wifi.

Makan more to masak sendiri, sebab bahan mentah murah je kat sana dan setiap tempat provide facilities memasak. Lagipun mudah untuk kiddos yang tak kira waktu nak makan. Only if we found halal restaurant kami stop for dine in.

Tapi memang banyak je option unuk makan luar. Di store seperti Pak N Save ada sahaja terjual ready cook meal halal macam ayam panggang dan lain-lain.

Tempat Menarik di North New Zealand

Tiga town kita cover, after landing di Auckland and ambil kereta, we straight drive ke Thorntorn Town, Rotorua and last ke bandar Hamilton dan pulang semula ke Auckland City. Its easy breezy driving sebab guna apps Waze di North Island.

Thorntown Town

4 jam driving dari Auckland city, sebuah pekan kecil yang rata rata penduduknya menjalankan activiti perladangan. Kami sewa rumah di Farm Cows. Bangun pagi dah dengar bunyi lembu and boleh terus ke ladang tengok proses perahan susu. Nak ke pekan untuk beli barang makanan pun tak jauh. Around 5km then dekat juga ke Thornton Beach.

tempat menarik di new zealand

Hosting Tempat kami tinggal sangat baik kerana sediakan kemudahan lengkap bagi satu keluarga. Selesa tinggal di rumah dia. Kat Thornton juga boleh pergi Ladang Berries and makan ice cream serta buah buahan segar.

tempat menarik di new zealand

Rotorua City

Hamilton City

 

Ibrah perjalanan ke New Zealand memang banyak

Mariyah Mirza sudah faham tentang waktu 24 jam kenapa bumi ada kawasan siang atau malam
Mikail Mirza lebih cool. No tantrum lagi di mana mana
More patience handling urgent and emergency situation.
Enjoy more on alam semulajadi rather than bershopping

Total spending : rm3000 for ground exclusive flight ticket

Sebenarnya banyak lagi.. nanti dah ingat Suria update semula. yang penting always keep pray semoga still mampu travelling around the world. still I is travelholic and living in minimalist.

Doakan untuk Next trip is Jelajah Thailand. aiyokk itinerary belum ada lagi. main redah sahaja macam biasa.. hoyeee

semoga all new baby bisnez berjaya and sentiasa sihat dengan Shaklee.
you CAN DO IT

 

Tempat-Tempat Menarik Di North New Zealand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *