Dengan ini kami akan menawarkan 25 tips yang berguna, terutamanya beberapa tips pemilihan skincare dermatologi yang disyorkan, untuk pelbagai jenis kulit, serta menawarkan beberapa cara alternatif untuk anda mendapatkannya secara mudah di dalam talian.

Produk penjagaan kulit yang baik boleh dikatakan sebagai sukar untuk didatangkan dengan ciri keselamatan.

Terdapat pelbagai jenis pilihan produk kecantikan di luar sana, tapi ia boleh mendatangkan perasaan hampa dan penat untuk mencuba dan mencari produk yang sesuai untuk anda kan. Jom ikuti tips pilih skincare di bawah.

Tips Pemilihan Skincare untuk Kulit Kering

Tips # 1 – Pasti Melembapkan

Pelembap adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk kesihatan kulit anda. Sepanjang hari, kulit kita kehilangan kelembapan yang diperlukan untuk kekal sihat. Dengan menggunakan pelembap segera setelah mencuci ia mengandungi kelembapan yang sangat diperlukan dan menjaga kulit anda untuk sihat.

Tips # 2 – Elakkan Lebih Mencuci Muka

Walaupun ia mungkin kelihatan kontra-intuitif, membasuh muka lebih banyak anda boleh menghilangkan minyak semulajadi dikulit, membuatkan kulit lebih kering. Cubalah untuk membasuh muka anda sekali sehari atau seperti yang diperlukan, menjaga cara mengurut wajah dengan gerakan bulat, dan bukannya menggosok dengan kasar pada kulit kita.

Tips # 3 – Tidak Menggunakan Air Panas

Sama seperti membasuh lebih banyak, menggunakan air yang terlalu panas dapat mengeringkan kulit anda dan menghilangkan minyak yang ia inginkan. Akademi Dermatologi Amerika mengesyorkan bahawa kita mestilah menggunakan air yang hangat untuk disentuh, tidak panas, dan menjauhkan diri dari mandi beruap!

Tips # 4 – Gunakan Pembersih Lembap

Gunakan pembersih bebas wangi untuk membuang kotoran dan minyak setiap hari, dan pastikan anda menepuk perlahan kulit kering dan bukannya menggosok.

Tips # 5 – Semak Bahan-bahan

Bacalah label pada produk anda, dan elakkan bahan kimia yang keras kerana boleh membuat lebih banyak mudarat daripada yang baik kepada kulit anda. Cubalah untuk berpegang kepada produk yang dilabel sebagai organik, untuk mendapatkan hasil terbaik untuk kulit anda.

Tips Pemilihan Skincare untuk Kulit Berminyak

Tips # 6 – Cari Produk Pembersihan Dalam

Anda akan ingin mencari produk yang dapat menyerap semua minyak yang berlebihan, sambil mengelakkan kulit anda terlalu kering.

Tips # 7 – Tumpukan pada T-Zone anda

T-Zone hanya berada di atas garis alis anda dan di bawah jambatan hidung anda, dan selalunya bahagian paling besar muka. Ini adalah kawasan yang anda ingin perhatian khusus apabila memohon produk dan mencuci muka anda.

Tips # 8 – Mengelupas

Pengelupasan sekali seminggu adalah bahagian penting dalam menjaga kulit berminyak. Pengelupas menghilangkan sel-sel kulit mati, serta menghilangkan kotoran dan minyak yang mungkin menyumbat liang-liang anda.

Tips # 9 – Melabur dalam Toner

Toner boleh sangat membantu apabila menghilangkan minyak berlebihan dari wajah anda – pastikan anda mencari toner tanpa alkohol atau wangi, kerana ini boleh membahayakan lebih baik daripada yang baik.

Tips # 10 – Cari Baki

Ia mungkin kelihatan seperti menggunakan pelembap pada kulit berminyak adalah bersifat intuitif, tetapi penting untuk memastikan kulit anda mengekalkan tahap penghidratan yang sihat. Sebagai contoh, anda mungkin mendapati anda tidak perlu memohon pelembap untuk T-Zone anda, tetapi pipi atau kawasan sekitar mata anda masih memerlukan sedikit penghidratan. Pastikan untuk menjauhkan diri daripada krim berat atau berasaskan minyak, bukan berasaskan air, pelembap.

5 Tips Pemilihan Skincare Yang Betul Untuk Kesegaran Kulit Wajah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *